Батьки рожищенських учнів скаржаться на недотримання карантинних вимог у школах

04 Вересня 2020, 16:23
Класна кімната. Фото ілюстративне 8452
Класна кімната. Фото ілюстративне

В освітніх закладах Волині розпочалися шкільні будні у незвичних умовах карантину. На жаль, не всі задоволені організацією навчання.

До журналістів звернулися батьки учнів трьох шкіл міста Рожище з важливою проблемою: прибирання навчальних кімнат. Про це пише «Конкурент».

За словами батьків, старшокласники, як і до карантину, після уроків самі миють класи.

«Коли моя дитина прийшла зі школи та сказала, що з однокласником прибирала клас, я була шокована. Ви не думайте, я не противник того, що учні прибирають у навчальному закладі. Ні, навпаки, це привчає їх до порядку та праці. Але, наскільки мені відомо, в умовах пандемії треба не просто проводити вологе прибирання, а й регулярно дезінфікувати поверхні, яких усі торкаються, з використанням засобів захисту. А виходить, що школярі цілий день сидять у класі, в якому протягом дня ніхто не робить вологе прибирання, а по завершенню уроків ще й миють його самі. Вдихаючи весь той пил, торкаючись забрудненої підлоги, не використовуючи ніяких захисних рукавиць», – каже мама 9-класника.

Також батьки зауважують, що в школах такі дії пояснюють тим, що нібито не вистачає техпрацівників.

«Ми не просимо часто, хай би раз на день після уроків мили. А як же рекомендації МОЗ, де чітко пише: «Після проведення занять у кінці робочого дня треба проводити очищення і дезінфекцію поверхонь, у тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, поручнів». Мені здається, що керівництву освіти треба було врахувати цю проблему та ще до початку навчального року розглянути питання про розширення штату техпрацівників у навчальних закладах. А так виходить: маску вдягай, руки дезінфікуй, а потім мий клас», – додає інша мама.

Начальник відділу освіти Рожищенської райдержадміністрації Ігор Кузава зазначає, що згідно з чинним законодавством, прибирати в школі мають техпрацівники, тим більше в умовах карантину.

«На серпневій нараді працівникам освіти Рожищенського району рекомендували відмінити прибирання класів учнями, а навчальні кімнати провітрювати щогодини. Є й інші моменти, коли для кожної техпрацівниці відведена певна площа прибирання, більше якої вона прибирати не має права. Минулі роки старші учні самі мили класи, внаслідок чого зменшувалися обов’язки техпрацівниць. А в цьому році рекомендували очільникам шкіл, щоб всі приміщення навчального закладу, чи це класи, чи коридори, прибирали та дезінфікували лише техпрацівники. Зауважу, нині, згідно з новим законодавством, Законом про освіту, Законом про повну загальну середню освіту, відповідальність за весь освітній процес лежить на директору. Яке буде прийняте рішення, за таке він і відповідає. Ми можемо тільки рекомендувати», – прокоментував Ігор Кузава.

Очільник освіти порадив батькам написати заяви на його ім’я, аби всебічно розібратися із ситуацією, яка склалася.

Варто зазначити, що на офіційному сайті Рожищенської РДА у «Зверненні до учасників освітнього процесу з нагоди початку нового навчального року» чітко прописано умови прибирання класів.

«Школа забезпечить в кінці дня очищення та дезінфекцію твердих поверхонь та провітрювання протягом дня приміщень», – йдеться у документі.

Коментарі
04 Вересня 2020, 19:36
Якщо така ситуація, то для чого нам орган, який нічого по суті не вирішує, а лише рекомендує. Для чого тоді той Кузава, який 20 тисяч зарплати щомісяця отримує. Для чого?
04 Вересня 2020, 19:40
Хай вчителі також прибирають закріплені класи, бо їм класно, щоб діти до школи не ходили. Знаю, що в інших областях це поклали на вчителів, а не на дітей. А наші тільки і чекають, аби знову батьки займались навчанням дітей, тобто вони за дистанційне навчання. Звичайно, неможливо збільшити кількість техпрацівників, тим більше зважаючи на нинішні вимоги до дезінфекції. Тому вчителі першими мають бути на захисті здоров'я особистого та своїх учнів.
04 Вересня 2020, 20:38
Прибиральник службових приміщень 0,5 ставки вводиться на кожні 250 кв.м площі, що прибирається, але не менше 0,5 посади на школу (опорну школу та її філії).<br/>У школах, де заняття проводиться в другу зміну або є групи продовженого дня, додатково вводиться штатна одиниця з розрахунку 0,5 штатної одиниці на 250 кв.м площі, що використовується учнями цієї зміни або групами продовженого дня. При розрахунку площі, що прибирається, не враховується площа стін, вікон, панелей. Крім того, може не враховуватися площа класних кімнат (кабінетів) 8 - 11 класів, якщо вона прибирається учнями цих класів. <br/>В усіх школах району ставок прибиральниць на площу вказаних класів не передбачено. Засновником усіх шкіл є районна рада, яка делегувала свої повноваження відділу освіти. Він є головним розплрядником коштів відповідно впливає на штатні розписи шкіл. Звичайно, за умови достатнього фінансування можна вводити додаткові посади. Кожен повинен займатись своїми професійними обов'язками: вчитель-вчити, лікар- лікувати , а учень- вчитися.
04 Вересня 2020, 23:28
У тебе не всі дома,коли несеш таку нісенітницю
05 Вересня 2020, 01:53
Якого хріна діти мають прибирати класи?Ви брудні совки там взагалі притомні?
05 Вересня 2020, 02:24
Варто зазначити, що на офіційному сайті Рожищенської РДА у «Зверненні до учасників освітнього процесу з нагоди початку нового навчального року» чітко прописано умови прибирання класів.<br/>«Школа забезпечить в кінці дня очищення та дезінфекцію твердих поверхонь та провітрювання протягом дня приміщень», – йдеться у документі.<br/>А звідки йде фінансування шкіл?<br/>Хто представляє інтереси шкіл у період формування бюджету? Кожна школа окремо?<br/>Та ні. Логіка в Кузави зняти з себе будь-яку відповідальність. Взагалі. Невже директори це проковтнуть?<br/>До речі, обіцяв тут якийсь &amp;quot;депутат&amp;quot; розповісти за розпил бюджету Кузавою - де це обіцяне?<br/>То вже пишіть. Чи то брехня?<br/>Хоча Кузава точно не на своєму місці.
05 Вересня 2020, 09:50
Чи зверталися директори шкіл до відділу освіти з проханням добавити кілька одиниць техпрацівників. Чи про це не думали, відразу вірішили - діти поприбирають. Хай би, звісно, прибирали, але не в теперішній ситуації, коли щодня збільшується кількість хворих на коронавірус.
05 Вересня 2020, 11:27
Деректори (більшість) підстилки начальства. Якби звернулись до Кузави з нагальною потребою додати.0,5 ставки то в них не було б вибору. А деректорі самі економлять державні гроші, як будь то свої....
05 Вересня 2020, 17:50
Практично усі директори люди з гідністю і розумінням. Вони не є підстилкою для начальства. Хто у них начальство? Кузава? Ні, він лише координує їхню діяльність. Директори призначаються і звільняються рішенням райради. Кузава лише прихвостень, служака, усім головам дупи вилизував, за галузь він точно не дбає. Його мета - вислужитись і в карман собі покласти. За весь період роботи не прийняв особисто і не відстояв жодного рішення на користь освіти району. Казнокрад і підлабузник.
06 Вересня 2020, 01:19
Я бачу ви до освіти зовсім далекі, якщо так роздумуєте! Рожищанка, то можливо ви і підете прибирати в школах???? В кожного своя робота! Ще б за собою так дивились!<br/>До школи не маю ніякого відношення, просто поважаю вчителів!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024