Чому друга неділя після Великодня називається Фоминою, а в народі – Провідною

23 Квітня 2017, 15:00
2324

Район.Рожище продовжує започатковану рубрику «Духовні бесіди».

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Про те, чому неділя, 23 квітня, присвячується апостолу Фомі, йдеться на сторінці Волинської єпархії Київського Патріархату в соціальній мережі Facebook.

У храмах сьогодні пройшли Богослужіння з панахидами, на кладовищах – літії з освяченням надгробних пам’ятників. 

Друга неділя після Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа називається Фоминою, а в народі – Провідною, бо в цей день у більшості парафій існує звичай поминати померлих родичів: у радості світлого свята Пасхи їх відвідують і знову «проводять» у своїх молитвах до вічного спокою.

Чому ця неділя присвячується апостолу Фомі? Бо з Євангелія знаємо, як Господь на восьмий день після Свого Воскресіння знову явився апостолам і зміцнив віру Фоми, який не хотів було повірити іншим про Воскресіння Христове.

Тож Фома говорив до них: «Якщо не побачу на руках Його рани від цвяхів і не вкладу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу руки моєї в ребро Його, не повірю» (Ін. 20:25). Через вісім днів, коли апостоли разом із Фомою перебували в домі при замкнених дверях, знову явився Христос і сказав: «Мир вам!» І, звернувшись до Фоми, мовив: «Дай палець твій сюди і подивись на руки Мої; подай руку твою і вклади в ребра Мої, і не будь невірним, але вірним» (Ін. 20:27).

Побачивши на власні очі воскреслого Спасителя, Фома вигукнув: «Господь мій і Бог мій!» І каже йому Ісус: «Ти повірив, тому що побачив Мене; блаженні ті, що не бачили й увірували» (Ін. 20:28, 29).

Який зрозумілий для нас, віруючих, апостол Фома у деякі моменти нашого життя! Кожному доводилося переживати такі хвилини, коли душа була порожня, коли здавалось, що все закінчилося. Коли похмурий відчай готовий був опанувати серце і душу, коли уста були безсилі вимовляти слова віри, і сама молитва завмирала.

І нам здавалося, що нас покинуто, що Спаситель назавжди пішов із нашої душі. У такі дні згадуймо про апостола Фому і навчімося від нього смирення, терпіння і водночас надії. Прийде час – і Господь знову відвідає наші душі, а сум наш стане полум’ям нашої віри.

Цього дня люди відвідують могили своїх близьких і рідних. Адже обов’язок кожного християнина – завжди молитися як за живих, так і за померлих, бо ж перед Усевишнім усі ми живі: «Бог не є Бог мертвих, а живих» (Мф. 22:32). Тому, молячись за наших померлих, – молимося за живих перед Творцем. Тіла їхні дійсно мертві, проте молимося за їхні душі.

Тіла ж померлих у час воскресіння буде чудесно відтворено (з іншими, досконалішими властивостями). Тому молитовне звернення до Христа, особливо ж літургійне поминання, є найдієвішою молитвою за померлих. 

Подання милостині за небіжчиків, справи доброчинності від їх імені – надійний шлях допомоги нашим спочилим. Роблячи діла милосердя, ми наче робимо те, що вони самі не змогли за своє життя. Якщо є можливість, проситься і про молитву за спочилого в час подання милостині. Звичай подавати милостиню за тих, хто відійшов у вічність, надзвичайно давній.

У Святому Писанні знаходимо численні приклади таких пожертв. Усі ми також знаємо про нашу традицію поминальних обідів, яка є своєрідною формою пожертви.

Коментарі
23 Квітня 2017, 21:26
Дякую за розуміння та клопітку роботу. Ваша рубрика потрібна пересічному громадянину.
23 Квітня 2017, 21:54
Щиро дякуємо, пані Оксано, за добре слово. Дуже приємно, коли рубрика знаходить своїх читачів. Просимо всіх долучатися до її творення. Чекаємо на запитання на які священики та пастори вже готові давати відповіді!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024