Ретро-Рожище: вулиці міста у минулому столітті

10 Серпня 2020, 15:20
6500

З попередніх історичних матеріалів уже відомо, що Рожище було багатонаціональним. Зокрема ми говорили про німецьку колонію, а також була єврейська громада, проживали росіяни та поляки.

До нашого часу дійшли спогади німців та євреїв про те, яким було Рожище у період міжвоєння. І повірте, це варте вашої уваги! Одна головна вулиця міста мала назву «3 Травня». За своєю довжиною вона сягала декількох кілометрів і направляла людей до особливого центру міста – ринкової площі.

Читайте також: Ретро-Рожище: німецька колонія Вовнянка та виробництво сукна

Від площі вело ще декілька вулиць: дорога на південь могла завести вас до Луцька, напрям на північ – до кварталу житлових будинків, східна дорога направляла вас до дерев'яного мосту, і дорога на захід вела мешканців до фермерських сіл і хуторів.

Як же вирувало життя у центрі міста? Центр міста завше переповнював гамір і шум. Там проживали власники магазинів та майстерень. Край міста був немов антиподом центру – таким тихим і вільним.

Читайте також: Ретро-Рожище: релігійне життя німецьких колоністів

Південна частина, яка розташовувалася поблизу залізниці була призначена для обробітку городів та вирощування фруктів. Місто не було оснащене каналізацією, вулиці у темну пору не мали освітлення. Проте генератор, власник якого був єврейський комерсант Айхельбойма, постачав електрику лише до заможних магазинів і будинків.

Деякі дороги та вулиці були вимощені бруківкою: Головна, Залізнична, Ринкова.

Читайте також: 

Мирослава БРОДОСЮК

Коментарі
10 Серпня 2020, 18:51
А фотографії взяті з книги Л. Козярчука про Рожище чи якогось власного джерела?
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024