Ретро-Рожище: релігійне життя німецьких колоністів

07 Серпня 2020, 12:22
Лютеранська кірха у Рожищі 5413
Лютеранська кірха у Рожищі

Продовжуючи тему перебування німецьких колоністів на території Рожища, хотілося б уже розповісти про їх культурний внесок у життя міста, зокрема про релігійні погляди.

Джерела дають змогу говорити про те, що через декілька років, після заснування своєї колонії, а саме у 1837 році, колоністи заснували власний молитовний дім і школу неподалік дому їх пастора. А вже у 1862 році була створена самостійна лютеранська єпархія в Рожищі, яка у наступному році була затверджена князем Багратіоном-Імеретинським, який надав майбутній церкві 1 морг землі (приблизно 0,56 га).

Говорячи про становище єпархії у цей час, хотілося б зазначити такі дані: вона мала 1779 парафіян, 7 шкіл. Перший самостійний пастор німецької спільноти був обраний 1872 року. Це – Пауль Оттокар Гірш.

Читайте також: Ретро-Рожище: німецька колонія Вовнянка та виробництво сукна

Оскільки громада збільшувалася і місця уже не вистачало, перед новим пастором постало питання про розширення і забудову нової парафіяльної церкви. Відповідно потрібна була земля. Але і з цим не виникло проблем. Тодішній власник міста Сєміонтковський подарував місце для нової церкви. А ще на додаток німецький архітектор погодився безкоштовно накреслити її план.

Немов усе сприяло побудові нової церкви. Будівництво тривало впродовж 1875-1878 років. Кошти для будівництва надавали члени громади через оподаткування. Проте, у 1879 пастор Гірш захворів, і його наступником у 1879 році став Георг Керм, уродженець Петербурга.

Останній пастор Генке
Останній пастор Генке

За його діяльності було збудовано чимало молитовних домів і шкіл. Його наступник, пастор Кермі, більш посприяв розвитку лютеранської єпархії. Зокрема для парафіяльної церкви у 1881 році було придбано орган, а у 1903 році було зроблено ремонт храму, зокрема пофарбовано церкву та повністю замінено дах.

Читайте також: Ретро-Рожище: у минулому столітті католицький костел не вміщав усіх парафіян

У 1910 році новий наставник Гуідо Роберт Радазевський побудував новий кам'яний будинок пастора на місці старого. Окрім того було закінчено будівництво нової дзвіниці у 1912 році.

Подальшому розвитку лютеранської єпархії німецьких колоністів завадила Перша світова війна, а з нею масові депортації німецького населення...

Читайте також: 

Мирослава БРОДОСЮК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024