У Рожищенському районі збільшується кількість шахрайств

07 Серпня 2020, 10:25
4750

Не зважаючи на те, що злочинність на 10 тисяч населення на території Рожищенського району менша, ніж в середньому по області (27%  проти 53%), на теренах краю збільшується кількість кримінальних правопорушень за фактами вчинення шахрайств.

Про це Район.Рожище повідомили у Рожищенському відділі Маневицької місцевої прокуратури.

Всупереч наявності неодноразових застережень правоохоронних органів та значної кількості публікацій у районних та обласних ЗМІ, мешканці Рожищенського району продовжують ставати жертвами шахраїв.

Способи, якими зловмисники намагаються ошукати громадян, останнім часом практично не змінюються, проте кількість осіб, які потрапляють у їхні пастки – постійно зростає.

Протягом 2020 року на території Рожищенського району зареєстрували понад 20 кримінальних проваджень за фактами вчинення шахрайства з використанням мережі Інтернет та засобів мобільного зв’язку.

Нещодавно до Рожищенського відділення поліції звернулася громадянка, яка перерахувала на банківський рахунок 3000 гривень за оголошенням, розміщеному на сайті olx.ua, про продаж дитячої коляски. Перерахувавши на рахунок потенційного продавця близько трьох тисяч гривень, заявниця стала черговою жертвою шахраїв.

Щоб не потрапити у пастку телефонного шахрая необхідно дотримуватися кількох простих порад.

Для початку необхідно перевірити відомості щодо фіктивності продавця (або покупця), наприклад, здійснити пошук інформації, якою Ви володієте на момент дзвінка (прізвище, номер телефону, номер карти тощо), в будь-якій зручній для Вас пошуковій системі, і перевірити наявність відгуків про нього в мережі Інтернет. 

Якщо продавець в телефонній розмові вказує, що бажаний товар найближчим часом зникне з асортименту, або що крім Вас є багато охочих придбати товар і наполягає на терміновому перерахуванні коштів – швидше за все Ви маєте справу з шахраєм, а тому уникайте укладення подібних угод.

У жодному разі не повідомляйте паролі та коди, що приходять на ваш номер у вигляді sms-повідомлень від банківських установ та у встановлених на телефоні відповідних застосунках.

Не зважайте на жодні доводи продавця здійснити попередню оплату, вимагайте у продавця фото товару. Наполягайте на послугах служб доставки («Укрпошта», «Ін Тайм», «Нова Пошта», «Делівері», «OLX доставка» тощо), за допомогою яких товар можна буде оплатити лише після того, як Ви його отримаєте та перевірите у відповідному відділенні.

Будьте на сторожі: якщо ціна на товар значно відрізняється від ринкової, можливо, Вас збираються ошукати. 

Нікому не повідомляйте додаткові реквізити карти: PIN-, СVV-код (три цифри на звороті карти), термін дії карти, а також логін і пароль доступу до онлайн-банкінгу, ПІБ, повний номер карти і слово-пароль, оскільки навіть працівники банку можуть запитувати у Вас вказану інформацію лише у тому випадку, коли Ви особисто звернетесь до банківської установи за офіційним номером телефону.

Якщо Вас просять підійти до банкомату для підтвердження зарахування коштів, будьте впевнені – Ви маєте справу з шахраями. 

Якщо продавець відрекомендувався працівником певної компанії та у Вас виникли будь-які сумніви або питання щодо можливої купівлі товару, не обговорюйте їх з тим, хто до Вас телефонує, а скористайтеся номером гарячої лінії в разі його наявності, або номером, вказаному на офіційному веб-сайті компанії, в іншому випадку спробуйте самостійно відвідати офіс компанії для отримання необхідної інформації.

Працівники Рожищенського відділу Маневицької місцевої прокуратури звертаються до мешканців Рожищенського району з проханням бути обережними, – у випадку отримання підозрілих дзвінків від імені працівників банківських установ, державних органів, невідомих осіб в жодному разі не слід перераховувати кошти на жодні рахунки, а про такі випадки негайно повідомляти поліцію за номером телефону 102.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024