Рожищанин відстоюватиме честь України на чемпіонаті Європи

16 Квітня 2017, 08:00
5013

Вести здоровий спосіб життя – це позитивна тенденція, що поширюється серед молоді останніми роками. Гарна спортивна форма теж у тренді.

Тож заняття у різних спортивних секціях сьогодні для багатьох юнаків та дівчат – справжнє хобі. Пише ІА «Волинські новини».

Інструктор з хортингу та кіокушинкай карате, кандидат у майстри спорту, вчитель фізичного виховання ЗОШ I-III ступеня № 2 м. Рожище Ігор Катеринюк захопився спортом, ще будучи школярем. Займався у секції з легкої атлетики, неодноразово був учасником різних змагань обласного рівня, згадкою про які сьогодні слугують медалі та грамоти переможця.

По закінченні школи Ігор Катеринюк вступив на навчання до Івано-Франківського коледжу фізичного виховання. Юнак не уявляв свого життя без спортивних тренувань, які вдосконалювали фізичну форму, додавали впевненості у власних силах.

У 2009 році отримав диплом коледжу і продовжив навчання у Луцькому інституті розвитку людини «Україна» за напрямком «Фізична реабілітація».

Саме під час навчання в інституті і захопився східними єдиноборствами та бойовими видами мистецтва, зокрема, кіокушинкай карате та хортингом.

«Під час навчання мали змогу займатись карате з відомим на Волині тренером Віктором Лавренюком. Ці заняття не просто мене захопили, а вплинули на подальше життя», - розповідає Ігор Катеринюк.

Кіокушинкай карате - це стиль карате, який створив Ояма Масутацу в 1950-их роках і який за короткий час набув великої популярності далеко за межами Японії. Це не просто спорт, а інструмент, завдяки якому людина вчиться керувати своїм тілом і емоціями, своєрідний метод зміцнення здоров’я та сили духу. Хоч кіокушинкай вважають одним з найважчих та найжорсткіших видів боротьби, проте це дуже видовищний вид спорту.

А ще, це комплексна система самовдосконалення, що ґрунтується на фізичному, морально-естетичному та духовному вихованні. Основний постулат цього поширеного виду бойового мистецтва – тренуватись не для того, аби стати чемпіоном, а для того, аби навчитись керувати собою та своїм життям.

По закінченні вишу спортивне захоплення Ігоря Катеринюка переростає не просто у хобі всього життя, а в певній мірі стає професією.

«Бойові мистецтва – це не просто засвоєння певних знань та вмінь щодо самооборони, а, швидше, глибока філософія самовдосконалення, самозбереження та саморозвитку.

Заняття боротьбою спрямовані не лише на розвиток фізично сильної та витривалої особистості, а й її моральних якостей. Найголовніше, чому потрібно навчитися, - це вмінню керувати власними емоціями та бажаннями. Тоді людина усвідомлює і несе відповідальність за свої вчинки, тоді впевнено прямує до своєї мети. Без наполегливості, сили духу та витримки опанувати техніку бойового мистецтва просто неможливо», - наголошує Ігор Вікторович.


Про те, що впевненості у власних силах на шляху опанування різних технік бойового мистецтва нашому 27-річному земляку вистачає, говорять його перемоги.

Зокрема, друге місце на змаганнях на Кубок міста Луцька з карате кіокушинкай у 2011 році, перемога на Кубку пам’яті М. Оями з кіокушинкай карате у Сімферополі у 2012 році, третє місце на Кубку ФККШК України в розділі куміте (ката) у Криму в 2013 році, третє місце на Чемпіонаті Євразії у цьому ж році в Києві, третє місце на Чемпіонаті України з хортингу у минулому році.

А ще Ігор Катеринюк був учасником світового рекорду, зареєстрованого Міжнародною експертною комісією під час ІV олімпіади бойових мистецтв у Київському Палаці спорту, коли одночасно у поєдинках зійшлося понад дві тисячі представників бойових мистецтв. Також Ігор Вікторович - володар чорного поясу, що є досить високим визнанням спортсмена у володінні бойовими мистецтвами.

3


«Насправді, власні перемоги – це приємно, але куди приємніше, коли бачиш досягнення тих, кому передаєш свої знання», - зізнається інструктор бойових мистецтв Ігор Катеринюк, котрий понад три роки навчає бойовому мистецтву карате та хортингу у Рожищі.

Поряд з розвитком кіокушинкай карате, як східного виду єдиноборства, Ігор Вікторович пропагує серед молоді та юнацтва і традиційний, український вид єдиноборства – хортинг (версія нокдаун), що ґрунтується на техніках бойового мистецтва козаків, їх ставленні до виховання характеру могутніх і гідних чоловіків, захисників України.

Основне завдання хортингу – привчити дітей і юнацтво до здорового способу життя, відволікти їх від шкідливих звичок, виховання підростаючого покоління в дусі добропорядності та патріотизму.

1

Ігор Вікторович з гордістю розповідає про вихованця секції Олександра Занічковського з села Копачівка, котрий нині навчається у виші та займається в обласному центрі, навіть був учасником Чемпіонату України з кіокашикай карате.

Тренер зазначає, що й дівчата успішно оволодівають бойовими мистецтвами. Тож це спорт не тільки для хлопців, а й для представниць прекрасної статі, які мріють стати успішними в житті.

«Аби займатися бойовими мистецтвами, одного бажання недостатньо. Потрібна старанність, наполегливість, терпіння. Тому часто діти приходять і не витримують навантаження», - наголошує Ігор Катеринюк.

На даний час Ігор Вікторович тренує групу з 12 чоловік. Є зовсім юні 7-8-річні хлопчики, є й старшокласники, для яких заняття в секції вже стали невід’ємною частиною життя.

«Як вчитель фізичного виховання я знаю, що фізичний стан дітей школярів бажав би бути кращим. Більшість дітей займаються у підготовчій групі. Але не слід замовчувати і небажання дітей займатися спортом, який самоорганізовує, навчає самодисципліні. Аби чогось досягнути, слід вилучити з власного вжитку слова «не хочу», «згодом». Треба жити за принципом «хочу, можу, буду». Тоді й результат не забариться», - каже чоловік.

Сьогодні більшість дітей надають перевагу комп’ютерним, а не рухливим іграм. Такий відпочинок швидше призводить до втрати здоров’я, аніж його поліпшення. Тому й важливо залучати дітей до занять спортом, які гартують водночас тіло і душу.

І робить це нас співрозмовник власним прикладом. Нині Ігор Катеринюк готується до Чемпіонату Європи, що проходитиме цьогоріч у Румунії. Тож побажаємо молодому спортсмену успіху та впевненості у власних силах.

Коментарі
16 Квітня 2017, 11:29
Вітаю! Дуже радий, що в нас є такі вчителі з фізичного виховання, які вчать мою дитину. Респект. Так тримати.
16 Квітня 2017, 18:49
Ігор, молодець!!!
17 Квітня 2017, 11:59
Нам теж такi люди потрiбнi,бо на АТО набирали кривих i слiпих,а хитрожопi бугайі не хотiли Україну від московської агресії боронити.
18 Квітня 2017, 01:04
Хай свою практику не проводить на дітях на уроках фізкультури діти приходять зі скаргами на болях в спині бо і в молодших класах один одного на спині сягають.карате є карате а фізкультура є фізкультура .
18 Квітня 2017, 18:52
Дітям потрібно десь енергію дівати, щоб школу не рознесли. Впевнена, вони поза уроками фіз. виховання ще й не таке витворяють (один одного на спині носять). В хлопцях потрібно виховувати мужчин. Бо тепер діти на медогляді навіть 30раз присісти не здатні. А якщо є заборона по здоров'ю, довідочку в студію.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024