Прогулянка Мар'янівкою: десяток хат і відсутність цивілізації

28 Липня 2020, 16:30
9107

Природа Полісся. Волинські ліси, болота з лозою річки (Стохід в нашому випадку), ягоди та гриби, поля і самотні старезні дерева. Покинуті давним-давно будинки. Люди які працюють власними руками та мають тісний зв’язок з природою, зокрема й через те, що відсутня цивілізація.

Село Мар’янівка – як його називають мешканці, чи Богушівська Мар‘янівка – як записано офіційно.

Історія досить цікава та трохи заплутана. Колись це були дві колонії. Але все поступово. Богушівка – це споконвічна назва цього поселення. А чому Мар’янівка? Є чи то справжня історія, чи то легенда, але щось з двох лишило слід.

У Доросинях жив князь, в якого була донька Мар'я. Цю землю князь подарував своїй дитині у якості посагу. Чому колонія – буде далі. 

Для мене цей край несе асоціацію з природою, сільською хатою, сінозбором та свіжим молоком. Адже це рідне село «моїх». В дитинстві приїжджали до бабулі, бігали за поросятами, качками, забирали цуценят, катались на возі з дідом – це все спогади під назвою «Влітку на вихідні».

Мар'янівка носила статус колонії, а саме тут жили німці. Доказом цього були груші та яблуні, які місцеві називали «німецькими». Це все писав Євген Демков – уродженець Мар'янівки, директор шкіл та людина, яка любила свою землю.

Нині село вимирає. Із суб’єктивної сторони, я називаю швидше хутори, ніж село. Десяток хат, старше покоління, відсутня інфраструктура та бажання молоді приїжджати чи лишатися тут. Це проблема сучасної України? Чи це наслідок, який Українці повинні вирішити?

Страждання. Під час волинської трагедії село було оточене поляками. Люди бігли через річку Стохід, щоб знайти порятунок. Без жертв не обійшлось.

У період війни база окупаційних військ знаходилась у Ковелі, що є досить близько. Мар'янівка була автострадою для наступів.

В 50-их роках відбувається очікуваний прихід радянської армії. Безчинство, грабунки, постійний страх, мобілізація чоловіків. Гніт, страх бути вбитим, за те, що ти у своєму будинку відстоюєш своє зерно. Думайте та робіть висновки.

Дорога до Мар'янівки отримує оцінку 6 з 10, оскільки їхали по трасі то Трилісець, а там поїли і почали маневрування.

Віка ШВАРЦКОП

Читайте також:

Коментарі
29 Липня 2020, 09:38
<p>6 із 10... Там дороги немає</p>
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024