Жителям Волині нагадують про небезпеку грибних отруєнь
Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України, у тому числі і Волині.
Про це повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі.
На території нашої країни росте майже дві тисячі видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.
Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Однак, гриби можуть нести і небезпеку для здоров’я та життя людей.
Читайте також: Думала, що печериці: розповіли про рожищанку, що померла від отруєння
Впродовж останніх трьох років в області від отруєнь грибами потерпіло 38 осіб, з них 10 дітей. У 2017 році троє людей померло, серед них одна дитина. У 2019 році захворіло дві особи (жителі міста Нововолинськ та селища Ратне), у 2018 – семеро (мешканці Нововолинська, Любомля, Камінь-Каширського та Горохівського районів). Найчастіше отруєння пов’язують із вживанням сироїжок, дикорослих печериць, груздів тощо.
В липні місяці поточного року в області зареєстрували одну підозру на отруєння грибами в Ковельському районі та один випадок отруєння в Ратнівському районі. Потерпілий пов’язує захворювання із вживанням в їжу відварених та підсмажених підберезовиків, сироїжок. Хвороба протікала у важкій формі, після проведеного лікування потерпілого виписали додому у задовільному стані.
Правила збирання та споживання грибів
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендують вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
Читайте також: Як не стати жертвою харчового отруєння
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
«Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!» – нагадують фахівці.
Читайте також: Що робити пасічнику при отруєнні бджіл: алгоритм дій