У Рожищі воюють із небезпечним шкідником: людям розповіли, чим обробляти дерева

23 Липня 2020, 13:38
6986

«Якась напасть з тією гусінню! Але ж хіба позбудешся її, якщо ми кропимо, зрізаємо, а сусідові кажу «зріж гілку з гусінню», а він сміється й відповідає, що йому вона не заважає», – бідкається пані Галина з Рожища.

На жаль, таких випадків в місті дуже багато. Одні знищують гусінь, інші – ігнорують. Про це пишуть на сайті міської ради.

Американський білий метелик, так звана волохата гусінь, пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Як уже вдалося прослідкувати в Рожищі, улюбленими культурами шкідника є вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива та яблуня.

Для більшого інформування населення щодо потреби спільної обробки дерев від волохатої гусені, як на території міста так і на приватних ділянках, у Рожищі проводять роз’яснювальну роботу.

«Бачите павутинні гнізда на рослинах – беріться за боротьбу з ними. Бо якщо зараз пошесть не зупинити, у наступному році вона буде страшнішою. Адже шість-вісім гнізд цього шкідника здатні знищити дерево повністю. Щоб зупинити гусінь, працівники Дільниці благоустрою оброблять в місті дерева. Тому просимо робити це і власників приватних господарств», – пояснює містянам старша муніципальна інспекторка Мар’яна Демчук.

Багато рожищан знає про білого американського метелика й проводить заходи щодо його знищення.

Але є й такі, що ігнорують прохання та не обробляють свої садки відповідними інсектицидами та біопрепаратами, не обрізують павутинні гнізда та не спалюють їх. Мотивують це тим, що гусінь їм не заважає, або хибно думають ніби пропаде сама.

«Тому ще раз закликаємо рожищан, не бути легковажними у питанні боротьби зі шкідником, якомога частіше та ретельніше оглядати свої садки, аби на ранніх стадіях виявляти та знищувати гусінь. Віримо, що спільними зусиллями ми зможемо побороти непроханого гостя у нашому місті», – йдеться у повідомленні.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

  • збір та знищення гусениць та кладок яєць;
  • обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;
  • очищення дерев від нашарування кори;
  • знищення рослинних решток;
  • перекопування при стовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;
  • масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;
  • обробки інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» (Карате 050 ЕС, к.е., БІ-58- новий, Біммер, Дімі-88, Демікс та ін.).

Боротьба зі шкідником хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, а також із технічних причин – для обприскування дерев необхідна спецтехніка, а ще гусениці старших віків є захищеними від хімічних препаратів, тому у населених пунктах рекомендується застосовувати біопрепарати (Актофіт, Лепідоцид, бітосибацелін, регулятор росту і розвитку комах – Інсегар та ін).

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.










Коментарі
23 Липня 2020, 22:37
Візьміть інтервю в нашого супер пупер класного мера. Що він сказав на звернення громадян з цьогр приводу. Хай розкаже як він бореться
24 Липня 2020, 02:38
Що вона там тиче людям якісь бумажки, ніби це щось допоможе, напала така нечисть, то потрібно на рівні районної адміністрації займатись тою проблемою, виділити чим кропиви і кому це робити, а не давати пристарілій жіночці ту бумажку з інструкцією, ото муніципалька напрацювала, обійшла в зробила великий вклад в боротьбі з шкідником
24 Липня 2020, 03:07
шановні, перш, ніж щось писати, просто пошарте в голові, віднайдіть там мізки і подумайте!!! Хоч маленькою частинкою з них!!! При чому тут мер до МЕТЕЛИКА???? Може у вашій голівоньці мер та муніципал, звісно, вседосющий і всесильний, але вже навіть в їх обовязки боротьба з метеликом не входить! І яби ви були трішки розумні, то знали про таку службу, як Держпродспоживслужба, представники якої й мали боротися з тією напастю. А місто свою територію обробляє. А те що муніципал "тикає папірці", то можна сказати тільки "дякую", що хоч пояснюють замість тих людей, які за це отримують гроші! Але й рожищани.... діти розумніші
24 Липня 2020, 12:06
Мда.. ще один любитель мера, можеш собі його портрет вдома повісити і любуватись як 8 чудом Рожищ. <br/>А по факту - купувати для комунальників газонокосарки, сміттєвози і тд. І бігати фоткатись там то мер тут як тут. А коли є заернення людей і просять допомоги то все не міського голови то не його обов'язки.<br/>До коментаря вище ще- в тебе мабуть і дітей немає, бо якби дружина була на роботі а дитина їсти захотіла то б нічого не готував бо це ж не твої обов'язки.
24 Липня 2020, 12:53
Поясню тобі по простому, бо бачу ти озлоблений на мера, то як свідкам Зе з промитими мізками фіг шо докажеш. Дивись, в мене з дружиною бюджет один і я не збираюся виділяти свої кошти на те, щоб купити пальто дружині сусіда. Так само й в міськраді не можуть виділити кошти на не свою сферу впливу. Є фітосанітари, які мали б розказувати, показувати та при потребі, в карантинних зонах, надавати біопрепарати для кропіння. Але ти про них і не знаєш, бо тобі мер по жизні шось винен. Якщо ти так впевнений, що мер може все - балотуйся! Я за тебе проголосую й буду ходити щоб ти мені все зробив що я хочу! А сьогодні з тобою нема про шо говорити.
24 Липня 2020, 13:04
Ну якщо фітосанітарна служба повинна виділяти гроші то чому міська влада не звертається до них і не вирішує проблему?<br/>Відповідь одна - тут гроші не намутиш і рейтингу не зробиш.
24 Липня 2020, 15:01
Ти про такий термін, як &amp;quot;приватна територія&amp;quot; щось чув? Чи тобі гроші очі замилили? Кожен господар собі пан, він і має звертатися у фітослужбу, яка до речі про це пише у себе на сайті! На контакти і нервуй мене людино озлоблена на світ!!! <br/><br/>&amp;quot;У разі підозри виявлення американського білого метелика звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області. Детальні консультації щодо роботи управління можна отриматиза адресою: www.voldpss.gov.ua м.Луцьк, вул. Вахтангова, 10В, тел. (0332) 77-24-01,e-mail: [email protected]
24 Липня 2020, 15:14
Це біля школи 4 теж приватна територія і біля заправки за першою школою теж приватна і в парку теж приватна територія? Таке враження що всюди приватна територія в нас і ще трохи під райадміністрацією, особливо дороги розбиті це до райадміністрації, а ті що в центрі і зроблені то міська влада ремонтує. <br/>Доки таке чудо буде в міській раді сидіти толку не буде. Попихайло яке нічого не може.
24 Липня 2020, 17:25
Нічого тут підлизувати мерові, він є в місті господар і він повинен звертатись у відповідні служби, якщо в місті не порядок, а не ти захлинаєшся де чия територія, мабуть сильно грамотне, знаєш усі служби от би в зайнялося цією проблемою а ти тільки і вмієш що затикати людям роти, мабудь знаходишся на службі у мера
24 Липня 2020, 18:07
Не знаю що таке підлизувати, бачу ти в цьому дуже компетентний, тому сперечатися не буду з майстром справи, а щодо звернення у відповідні служби, то хто по твоєму звертався? Папа Римський чи Петро ІІ? Якщо тобі повилазило то вийди на вулицю й подивися, що територію міської ради кроплять та зрізують гілля, йде роз'яснювальна робота. Що ще має робити маер? Виба, прати тобі спідню він не зобов'язаний!
24 Липня 2020, 18:19
Так ти ж рвав труси на сраці що фітосанітарна служба повинна це робити. А по факту комунальники роблять, які є в підпорядкуванні міської ради. Тілтки щоб вони щось робили треба ходити і 100500 скарг і прохань подати бо самі не рухаються, салом позапливали
24 Липня 2020, 18:29
Чуєш ти, тупе, тобі ясно сказано кожен має обробляти свою територію. Комунальна служба - територію комунальну (що вони і роблять), а люди - свою приватну. І людям саме фітосанітарна служба має роз'яснювати та допомагати. Так що своїми скаргами можеш підтертися. Звик щоб тобі всі і все робили. Ярий &amp;quot;поборник&amp;quot; мера))))
24 Липня 2020, 19:45
Ну ти і слабе, в тому то і справа що люди борються зі шкідником. Вилізь зі свого барлогу і подивись місто і дерева глянь. Де все обїла гусінь. Голі стовбури стоять. І для таких бетоноголових поясню що то територія міста а не приватна.
25 Липня 2020, 14:50
Ти нагле і чорнороте, тобі взагалі не можна спілкуватись з людьми і мозги відсутні, бо якби щось думало то не відгавкувалось від усього села, а погодилось би з думкою більшості.
25 Липня 2020, 16:35
В мене є власна думка а не стадний інстикт. І кажу по факту що є і що робиться. А робиться рівно нічого.
26 Липня 2020, 11:40
Запхни свою думку в одне місце і нею любуймо і не лізь з нею туда, куда твоя голова не пролазить
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром