Що означає свято Вербниця?

09 Квітня 2017, 07:30
4285 Джерело: news24.if.ua

Район.Рожище на прохання читачів започатковує нову рубрику «Духовні бесіди».

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Тому, від сьогодні кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого. 

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту:  [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що нова рубрика допоможе знайти всі відповіді на важливі для вас запитання.

Сьогодні ж про величне свято Вербницю, яке цього року припадає на 9 квітня, нам розповість протоієрей, настоятель храму Св. Іоанна Милостивого села Любче Сергій Савієвський.

«За тиждень до Пасхи, у неділю, православний люд святкує одне з великих двонадесятих свят – вхід Господній в Єрусалим, або, як в народі називають, Вербницю.

Перед своїми хресними стражданнями Ісус Христос благоволив увійти в місто Єрусалим, щоб звідти звершити ту місію, з якою Він прийшов у світ, спасіння людства.

Коли він на ослику під’їжджав до міста, безліч людей почали стелити по дорозі одяг і пальмові вітки, вітаючи Спасителя таким чином за всі чудеса, які бачили. Пальма є символом чистоти і непогрішності. Проте, на слов'янських територіях пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб. Тому пальмові гілки люди замінили вербовими.


У нашій народній традиції в Православних храмах у цей день освячують вербу і роздають людям, яка є символом Воскресіння. Так, як після холодної зими вся природа була в омертвінні, не подавала ознак життя, але з приходом весни ожила. Так і в людському житті: приходить смертна пора, людина відходить з цього світу, але прийде час, і вона воскресне у вічне життя.

Ще верба символізує древо хреста, на якому був розп'ятий Христос. Як омертвіла взимку вітка подала навесні ознаки життя, так з мертвого дерева хреста воскресло життя.

Згідно з віруваннями, свячену вербу ні в якому разі не можна викидати, чи топтати ногами. Це вважають великим гріхом. Вербові галузки зберігають цілий рік, до наступного свята. Навіть якщо верба осипається, її варто зібрати та відкласти до наступної весни.

Торішню вербу треба принести до церкви у Великий четвер, бо того дня спалюють усі важливі церковні речі, зокрема старі ікони. Попіл висипають у тому місці, де ніхто не ходить.

Як і в будь-які святкові дні, у Вербну неділю не можна працювати. Тому, варто заздалегідь прибрати домівку та приготувати їжу, яка, між іншим, має бути пісною.

Цікаво те, що коли печуть на весілля коровай, або паску, то на верх замішаного тіста кладуть вербові гілочки навхрест, як символ освячення. А ще садять вербу там, де хочуть копати колодязь. Де верба приживеться, там є жива вода.

Сьогодні, для більшості українців, верба є символом життя, наближення одного з найбільших християнських свят – Великодня».

Редакція Район.Рожище, щиро вітає всіх зі святом! Хай ваші домівки наповняться ніжним ароматом верби, а серця та душі світлою радістю від очікування Великодня!

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024