В Україні в тестовому режимі запустили електронні лікарняні

10 Липня 2020, 16:45
Електронний лікарняний 4134 Джерело: УНІАН
Електронний лікарняний

У міністерстві прогнозують, що електронні лікарняні повноцінно запрацюють на початку 2021 року.

Заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер зазначає, що в міністерстві розробляють базовий функціонал електронних медичних висновків, розпочинається тестування електронних лікарняних. Про це пише УНІАН.

«Зараз в електронній системі охорони здоров'я розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це революційна історія для нашої медицини. Тому що всі ті висновки, які отримуються зараз в паперовій формі, мають бути в майбутньому в електронному вигляді... Це скоротить наш час, це надасть нам зручності і ми можемо з цією інформацією далі працювати", - розповів Кучер під час брифінгу.

Він пояснив, що одним з таких висновків є листки тимчасової непрацездатності – лікарняні. Також, за словами Кучера, наразі в розробці висновок про народження дитини в рамках проєкту E-малятко.

«Це були перші висновки, які йдуть зараз в черзі на реалізацію. Такі висновки будуть створюватися лікарем на підставі медичних даних через кабінет системи eHealth відповідно до того, якою медичною системою користується лікар у своєму медичному закладі. Це буде уніфікована система, і ми робимо максимально все для того, щоб лікарям це було зручно, швидко, щоб воно не зависало, працювало», – каже  представник міністерства.

Як зазначив Кучер, наразі в питанні переходу на електронні лікарняні відбувається підготовка нормативно-правових актів, які забезпечать роботу цих документів. Є дві моделі розвитку цього проєкту. Перша – це  так звана спрощена система. Так, на сайті Пенсійного фонду лікар за допомогою електронного цифрового підпису в спеціальній формі може вносити інформацію про пацієнта щодо його тимчасової непрацездатності. Далі ця інформація в автоматичному режимі передаватиметься всім відповідним службам з бази даних Пенсійного фонду.

Говорячи про переваги цього способу, Кучер, зокрема, зауважив, що він не створює додаткового навантаження на eHealth, і «це вже зараз зможе запустити електронній лікарняні... до кінця літа».

Кучер повідомив, що до 10 липня від медичних закладів приймаються заявки – для тих, хто хоче спробувати протестувати цю систему.

«Коли ми відпрацюємо на найближчі пару тижнів всі технічні моменти, зберемо зворотний зв'язок, ми будемо переходити до фінального затвердження нормативних документів і запуску електронних лікарняних в промислову експлуатацію",  – додає  він.

Водночас, наголосив Кучер, паралельно відбувається розробка другої моделі, яка полягає в тому, що лікар зможе вписувати дані у медичній базі eHealth. Коли в системі, в базі даних eHealth є дані про пацієнта, незалежно від того, яку медичну систему використовує той чи інший медичний заклад, лікар зможе виписувати електронні лікарняні з мінімальною кількістю дій зі свого боку. Тому що вся інформація є в центральній компоненті. І вона так само далі буде оновлюватися і з Пенсійним фондом, і з усіма відповідними органами, які потребують цих лікарняних.

Так, зауважив представник міністерства, це має суттєво знизити навантаження на лікарів та «можливі корупційні ризики».

«Навіть та система, яку ми запускаємо зараз у спрощеному порядку... вже дозволить суттєво економити час наших людей. Тому що не треба носити ці вже листки непрацездатності, не треба за них переживати, щоб їх десь не втратити, не треба бухгалтерам і підприємствам їх спеціально зберігати, обробляти і так далі», – розповідає  Кучер.

За його словами, працювати з системою наразі зможуть також лікарі ліцензованих приватних клінік. На питання, коли запрацює повноцінна модель функціонування електронних лікарняних, Кучер відповів, що на початку 2021 року.

Читайте також: З вересня лікарям другої і третьої ланки піднімуть зарплати

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024