Чорничний бізнес: як волиняни заробляють на ягодах
«Чорне золото» – так називають одну із найкорисніших ягід чорницю.
Вона має безліч корисних елементів та використовується у лікуванні багатьох недуг, на Волині стартував сезон її збору. Область – одна із лідерів, там чорницю збирають тоннами. Про те, скільки вона коштує цьогоріч і чи без радіації, йдеться в сюжеті ТСН.
На підводах по ягоду з самісінького ранку їдуть цілими родинами. В першу чергу – за свіжим повітрям та вітамінами, а ще – заробити.
За сезон, кажуть місцеві, за чорницю можна отримати до десяти тисяч гривень. Щоправда, то робота не з легких.
Аби назбирати більше ягід, місцеві користуються спеціальними «гребінками».
Кажуть, з їхньою допомогою продуктивність праці вдвічі вища.
А ось Тетяна Ломакіна ягоди більше полюбляє збирати, як вона каже, по-старому – руками, бо так чорниця менше мнеться та чистіша. За годину, каже, збирає літр.
Як тільки розпочався сезон, у ліс пішли всі селяни. Не сидиться вдома і вісімдесятилітній бабусі Ользі, адже у ягодах, стверджує, її секрет довголіття.
«Старайся силою вставати на ноги й ходити, ото й буде хвороба тікати від тебе», – переконана пані Ольга.
Робота важка, а ціниться дешево, бідкаються селяни. Заготівельники за кілограм ягід платять усього 35 гривень, та ще й наполягають, щоб зеленої чорниці не було.
А от при дорозі за літр чорниць просять пів сотні гривень.
Продавчині стверджують, що їхня ягода без радіації, бо збирали далеко в лісі.
Чи справді це так – розповіли у Волинському лабораторному центрі, де чорницю перевірили на радіонукліди.
«Зразки, які були доставлені в лабораторію, придатні для споживання і дітям, і дорослим», – запевнила лікарка з радіаційної гігієни Ольга Гусєва.
Уже з наступного тижня в області запрацюють цехи, які робитимуть з ягоди компоти та варення. На них вже чекають закордоном.
«Контракти маємо вже заключені на експорт на 300 тисяч євро», – каже директор ДП Цуманського лісового господарства Юрій Ребар.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром