Клімат України швидко змінюється

10 Липня 2020, 11:22
Карпати 4225 Джерело: 1+1
Карпати

Український континентальний клімат зникає, поступаючись місцем умовам, більш схожим на Середземномор’я.

Коли повінь затопила майже 300 міст і селищ на Заході України позаминулого тижня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав її найгіршою з 1990-х років. Зміна клімату – одна  з причин, чому це сталося. Масштаби й швидкість стихійного лиха пов'язують також з незаконною вирубкою лісів. Про це пише BBC.

Повінь знищила дороги, мости, дамби та людську власність. Приблизно 500 кілометрів доріг були пошкоджені, а деякі шляхи повністю втрачені. Боротьба з наслідками лиха досі триває, а Київ виділив мільйони гривень на відбудову. Але це лише посилить економічний тягар України, яка цього року вже втратила 8% свого ВВП.

Вчені кажуть, що Україна зіштовхнулася зі швидкими кліматичними змінами, до яких ніхто не готовий: ані уряд, ані населення.

«Зима в Україні зникла. Загалом, в нас більше немає чітко виражених сезонів. Літо стало дуже спекотним. З'явилося багато рясних дощів, коли за два дні випадає вся місячна норма», – пояснює  вчена з Інституту екології Карпат Оксана Марискевич.

Для українців стало несподіванкою те, що їхній континентальний клімат зник, поступившись місцем такому, який більше схожий на середземноморський. Спорадичні сильні вітри, посушливі періоди й сильні зливи стають нормою. На півночі країни все частіше відбуваються лісові пожежі й піщані бурі, а в горах – повені.

З 2001 року вирубка лісів в Карпатах збільшилася втричі. Про це BBC сказав активіст Дмитро Карабчук. Прем'єр-міністр запевняє, що вирубка скоротилася за останні п'ять років на одну п'яту. Але захисники довкілля кажуть, що це пов'язано більше зі скороченням попиту на ринку, ніж зі зваженою державною політикою. До третини від всієї вирубки в Україні проводиться незаконно, згідно з даними незалежних експертів. І Карпати найбільше страждають від такої діяльності.

За словами Карабчука, ніхто не реєструє масштаби незаконної вирубки в Карпатах. Але багато гір мають багато плям, де більше немає жодного дерева. Ліс з Карпат часто експортують. Британська організація Earthsight витратила 18 місяців на розслідування незаконної вирубки в Україні й встановила, що український ліс через румунських посередників купує шведський меблевий гігант IKEA.

Незаконно зрубані дерева використовуються при виготовленні навіть деяких найбільш відомих продуктів компанії. IKEA заявила, що знає про глобальну проблему незаконної вирубки лісів і почала незалежний аудит своїх мереж поставок деревини з України.

За словами Карабчука, вирубка лісів в Карпатах робить повені ще більш нищівними.

«Ліси скеровують більше води в ґрунт. Коли є дерева, вода стікає додолу повільніше», – каже  експерт.

Багато українців в регіоні, де не так і багато можливостей працевлаштування, розглядають вирубку як можливість непогано заробити. Але тепер вони звертають увагу на те, як це може вплинути на місцеву громаду.

Проблему погіршує ще й те, що уроки попередніх повеней не були засвоєні. Після масштабного лиха 1998 року Україна запровадила певні превентивні заходи. Але вчена Оксана Марискевич переконана, що з усього, що збиралися провести в басейні річки Тиса, було реально виконано лише 10-20%.

Читайте також

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024