У липні пройде парад планет

04 Липня 2020, 12:24
Парад планет 3948
Парад планет

Востаннє така подія космічного масштабу відбулась у далекому 1982 році.

Зовсім скоро планети Сонячної системи вишикуються на так званий «парад планет» – рідкісне астрономічне явище. Про це пише УНІАН.

У науковому побуті немає терміна «парад планет», проте він широко використовується в астрономії для позначення події, яка відбувається, коли планети Сонячної системи вишикуються в лінію на одній ділянці неба для спостерігачів із Землі. Єдиного офіційного визначення цього явища не існує.

Парадом планет зазвичай називають астрономічну подію, при якій планети нашої системи виявляються по одну сторону від Сонця і шикуються в ряд у невеликому секторі неба.

Таке явище за участю трьох планет відбувається близько двох разів на рік, за участю чотирьох планет – раз на рік, з п'ятьма планетами – один раз на 19 років, а з усіма вісьмома планетами Сонячної системи – приблизно раз в 170 років.

Також парадом планет називають візуальне явище, яке спостерігається, коли планети Сонячної системи одночасно виявляються в малому секторі неба для спостерігачів із Землі незалежно від умов видимості.

У рідкісних випадках в одну ніч складаються гарні умови для спостереження всіх планет Сонячної системи. Така подія також називають парадом планет.

4 липня 2020 року відбудеться рідкісний та унікальний парад планет. Всі планети Сонячної системи вишикуються на одному боці Сонця одночасно. Відбудеться майже ідеальне вирівнювання, кут відхилення буде досить малим.

З 4 липня вночі можна буде побачити в небі Марс, Юпітер і Сатурн, а вранці – Венеру. При цьому Уран і Нептун неозброєним оком побачити буде неможливо, а спостерігати за Меркурієм не вийде через Сонце.

Останній парад планет цього типу відбувсь у 1982 році, а наступний очікується у 2161 і 2492 роках.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024