Голови Рожищенських ОСББ навчалися у Луцьку

23 Березня 2017, 18:00
4192

У понеділок, 20  березня, відбулася навчальна поїздка до Луцька, для представників ОСББ міста Рожища.

Участь у цьому турі, організованому Рожищенським міським головою В’ячеславом Поліщуком, взяли 4 голови правління об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Зокрема, Зоряна Чирук, голова ОСББ «Чайка, 3» (вул. Чайковського, 13), Світлана Гарах, голова ОСББ «Соняшник-1» (вул. Марка Вовчка, 14), Віталій Луць, голова ОСББ «Кудрявий» (вул. Драгоманова, 9а) та Олександр Мазелюк, голова ОСББ «Тихий дворик» (вул. Сухарєва, 41). Йдеться на офіційному сайті Рожищенської міської ради.


Захід пройшов у два етапи. Спершу учасники навчальної поїздки відвідали два багатоквартирні будинки, які належать ОСББ, що впровадили енергоефективні заходи за схемою співфінансування.

Рожищенські голови ОСББ мали нагоди побачити на власні очі, як луцьким співвласникам вдалося докорінно модернізувати старенький гуртожиток, встановивши індивідуальний тепловий пункт (ІТП), скориставшись Держпрограмою з енергоефективності – утеплити будинок.


За твердженням Голови асоціації ОСББ «Лучани» Юлії Сабатюк, отепливши будинок, мешканці однозначно у виграші – оскільки вже зараз сплачують за тепло в рази менше, аніж по загальноміському тарифу, а не варто забувати, що теплоносій тільки дорожчатиме, чого не скажеш про гривневий кредит.


АОСББ «Лучани» вразила рожищан не тільки модернізованою системою опалення в будинку, але й напрочуд чистим під’їздом, сходинковою кліткою і… петриківським розписом стін. Це, безумовно, говорить про те, що в будинку є толковий господар.



Пані Юлія з радістю поділилася з рожищенськими гостями секретами спільного управління. На прикладі одного із луцьких будинків показала розрахунок ремонтного фонду для встановлення енергозберігаючих вікон та утеплення будинку. А також обіцяла при потребі допомогти головам рожищенських ОСББ.



Другий будинок, який відвідали учасники навчального туру, належить ОСББ «Явір-2011», який у Луцьку називають «Будинок-вишиванка». Це ОСББ освоїло за державною програмою з енергоефективності найбільший в Україні кредит – майже 2 мільйони гривень. І отримало на додачу до теплої та гарної оселі чимало бонусів: погашення відсотків за позикою із міського бюджету і повернення півмільйона, витраченого на матеріали. Нині цей будинок – ошатна багатоповерхівка з новими вікнами і трафаретами-вишивками на фасаді.




А раніше це було занедбане приміщення колишнього гуртожитку, побудоване у 1963 року. Люди розуміли: якщо не вдатися до швидких радикальних заходів, то можна залишитися без даху над головою. І таки знайшли вихід із ситуації: нині типова хрущовка стала не лише привабливішою, а й теплою в прямому розумінні слова. 



2



У другій, частині навчального туру, рожищани мали нагоду поспілкуватися з представниками фірм, які продають утеплювачі для будинку та отримати вичерпні відповіді на свої запитання від президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських ініціатив Петра Лавренюка.


Також Петро Петрович, переконливо довів, що банківські кредити на енергоефективність – чи не найвигідніше капіталовкладення нині, коли іще й держава та місцева влада допомагає в цих справах.




Що підтвердив й Рожищенський міський голова В’ячеслав Анатолійович, нагадавши, присутнім, що в місті є програма «Сприяння діяльності та розвитку ОСН, в т.ч. ОСББ міста Рожище на 2017-2020 роки», яка має на меті відшкодування відсотків за залученими кредитами ОСББ, що спрямовані на енергомодернізацію будинків.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024