У Рожищі проведуть аудит земель сільськогосподарського призначення

05 Червня 2020, 15:01
Земля/ Фото ілюстративне 2020
Земля/ Фото ілюстративне

За дорученням голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка в області проводять аудит земель сільськогосподарського призначення.

Для цього в ОДА створена робоча група – інформують у пресслужбі установи. Основне завдання аудиту – детінізація земель.

«Аудит не має на меті каральну функцію, але у разі виявлення порушень, робоча група передаватиме матеріали до правоохоронних органів. Приведення усіх земель у правове поле, автоматично унеможливить рейдерські захоплення та сприятиме наповненню місцевих бюджетів», – зазначає голова ОДА.

4 червня заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко провів робочу нараду із головами райдержадміністрацій у режимі відеоселектору. У студії ОДА також були присутні представники Національної поліції, Держгеокадастру у Волинській області та екологи.

За даними головного управління Держгеокадастру у Волинській області площа земель сільськогосподарського призначення, станом на 1 січня 2016 року становить 1 мільйон 8 тисяч гектарів. За цей рік – цифри відсутні.

За словами начальника управління агропромислового розвитку ОДА Юрія Горбенка ця цифра дещо відрізняється від даних Держгеокадастру України на близько 100 тисяч гектарів. Окрім цього, існують розбіжності між використанням земель та їх цільовим призначенням згідно з документацією.

«Особливу увагу звертаємо на пайові землі, які в багатьох випадках використовуються без договорів, власника мають старі державні акти, або навіть сертифікати. Є випадки надання в оренду невитребуваних паїв в оренду з розміром плати 100-200 гривень за гектар, використання земель без документів і виплат за користування»,  – пояснив Горбенко

Згідно із дорученням голови ОДА, до 2 червня цього року в районах створені робочі групи для проведення аудиту. Усі необхідні процедури по аудиту сільськогосподарських земель повинні завершити до 1 вересні 2020 року.

За словами Олександра Троханенка, аудит земель дозволить впорядкувати інформацію про усі землі на території Волині.

«Провівши аудит ми зможемо відкрити потенційно привабливі ділянки. Матимемо що запропонувати інвестору, Кожна сільська рада, кожна ОТГ повинні сприяти, аби землекористування було законним стовідсотково. Якщо все буде оформлено відповідно до норм чинного законодавства – будуть збільшенні надходження до бюджетів»,  – переконаний Троханенко.

В рамках аудиту буде проведено інформаційну кампанію для власників земель в частині необхідності належного оформлення документів, що підтверджують право власності. Для надання правової допомоги населенню залучено представників Центрів безоплатної вторинної правової допомоги. Відділення Центрів є у всіх районах, фахівці готові до співпраці.

Результатом аудиту в розрізі територій сільських, селищних рад, ОТГ, районів має стати правдива інформація про землі сільськогосподарського призначення на Волині.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024