Запитай у юриста: хто може претендувати на отримання державної допомоги одиноким матерям

23 Березня 2017, 13:00
1703

Район.Рожище спільно з Рожищенського бюро правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Наша читачка Юлія просить пояснити юристів з приводу нарахування їй допомоги, як матері-одиначці.

Підкажіть, мені не хочуть платити, як матері-одиначці на молодшу доньку, якій 8 місяців. На старшого я від чоловіка аліменти не отримую і не подаю, тому що ми домовилися про те, що він кожного місяця віддаватиме гроші мені особисто. А в службі соціальної допомоги вимагають всі довідки від нього. Донька не його, то при чому тут він, до даної виплати?

Відповідь надає юрист Мар'яна Демчук із Рожищенського бюро правової допомоги.

 

Для початку необхідно з’ясувати чи маєте Ви право на отримання даного виду допомоги. Українське законодавство чітко визначає тих, хто може претендувати на отримання державної допомоги одиноким матерям:

- самотні матері, які не перебувають у шлюбі, якщо у свідоцтві про народження запис про батька відсутній або внесений зі слів матері;

- одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження (рішенні про усиновлення) запис про батька (матір) відсутній або внесений зі слів матері (батька);

- вдова (вдівець) у разі смерті одного з батьків, якщо вони не отримують на дитину пенсію по втраті годувальника або соціальну пенсію.

- самотні матері, одинокі усиновлювачі, вдова, вдівець у разі реєстрації шлюбу, якщо дитина не була усиновлена ​​чоловіком (дружиною).

Не мають права на отримання допомоги одиноким матерям:

- жінки, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі з батьком дитини, але ведуть з ним спільне господарство, разом проживають та виховують дітей;

- мати (батько) у разі розірвання шлюбу з батьком (матір'ю) дитини або встановлення режиму окремого проживання подружжя;

- самотні батьки, якщо діти перебувають на повному державному утриманні (в інтернаті).

Якщо у першому переліку Ви побачили свою категорію тоді наступним Вашим кроком буде подача необхідних документів в Управління соціального захисту населення.

Для призначення допомоги необхідно надати такі документи:

- паспорт;

- ідентифікаційний код;

- заяву (заповнюється на місці);

- витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;

- свідоцтво про народження дитини;

- довідка про склад сім'ї;

-  про смерть (для призначення допомоги вдові або вдівцеві);

- довідки про доходи членів сім'ї для призначення допомоги у розмірі вище мінімального.

Довідки про дохід Вашого колишнього чоловіка можуть вимагати в тому випадку, якщо він вписаний батьком у свідоцтві про народження доньки.

Тож, пані Юліє, маєте відповідь на своє запитання. Якщо виникають додаткові запитання, то звертайтеся до юриста Рожищенського бюро правової допомоги особисто за адресою м. Рожище, вул. Незалежності, 60.

Всім кому потрібна консультація юриста, пишіть запитання в коментарях, або надсилайте на електрону адресу - [email protected].

Ми обов'язково Вам допоможемо!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024