Стартувала благодійна виставка «Ляльковий вернісаж»

21 Березня 2017, 21:12
3938

У вівторок, 21 березня, в РД «Просвіта», з нагоди міжнародного Дня лялькаря розпочалася дводенна виставка «Ляльковий вернісаж», яка носить благодійний характер і має на меті збір коштів на лікування юної Надійки Зубаль з Топільного.

Захід зініціювали методисти РД «Просвіта» Надія Козій та Галина Поліщук.

Першими відвідувачами і, як згодом виявилося, безпосередніми учасниками стали учні та вчителі  ЗОШ № 2 та ЗОШ № 3 міста Рожище.


В.о. директора РД «Просвіта» Лідія Романюк, під час офіційного відкриття, привітала гостей та нагадала про, майже сакральне значення ляльки в житті кожної людини. Далі вона запросила до слова Інну Сергійчук – заступника голови РДА та Віталія Книша – головного спеціаліста відділу освіти та молоді, які висловили захоплення благодійною метою заходу та віру в те, що спільними зусиллями нам вдасться зробити хорошу, благородну справу.


Майстриня Ірина Осіюк, яка виготовляє яскраві ляльки-скарбоньки, розповіла про своє захоплення і передала  одну зі своїх робіт для Надійки. Цей подарунок, по завершенні виставки попрямує до дівчинки разом з грошима.


Неабияк здивувалися глядачі, коли Лідія Романюк,  за лічені хвилини у них на очах, зі звичайної хустки, змайструвала мишку-мотанку, яка спритно зіскакувала з рук, коли її гладили. Діти були в захваті! Кожен хотів потримати, погладити митане звірятко, щоб воно зіскочило на підлогу саме з його долонь.



Далі глядачів чекав ще один неабиякий сюрприз. Адже спеціальними гостями відкриття виставки були артисти Волинського академічного лялькового  театру: заслужений артист України Петро Савош та заслужена артистка України Лариса Мікоян.






Вони повели діток та дорослих у дивовижний світ театральної ляльки. Розповіли яких видів бувають ці ляльки-актори,  наприклад,  горішні (ті, що ми бачимо вгорі, – авт.)  поділяються на рукавичні, пальчикові, тростинні, їх показують з-за ширми й керує ними, одягнена в чохол,  рука ляльковода. Інші – низові і найпростіші з них планшетні, які «виступають» на дерев'яній підставці – планшеті. Набагато складнішими є маріонетки,  ними керують зверху за допомогою ниток або металевих дротів, що кріпляться з одного боку до спеціального дерев'яного пристрою (коромисла), а з іншого до голови, рук, ніг ляльки. Актор однією рукою повертає «коромисло», а другою перебирає нитки (яких може бути біля 25), щоб лялька рухалася.



Під час  усієї розповіді ляльки розмовляли голосами акторів, йшли до діток на руки, дозволяли собою  керувати. Тут вже юні глядачі зовсім не могли всидіти на місці, кожен хотів відчути себе ляльководом.

Естафет узахоплюючого, яскравого свята, запальним «Циганським танцем», підхопили вихованці БДТ Софія Мороз та Любомир  Гученко.





По завершенні урочистого відкриття, гості з цікавістю роздивлялися експонати виставки, адже деяким з них вже більше сорока років,  та влаштовували фотосесії.

Нагадаємо, що благодійний «Ляльковий вернісаж» триватиме ще й завтра,  зокрема о 14-й годині розпочнуть майстер-класи з виготовлення мотанок.

То ж завітавши 22 березня в РД «Просвіта» ви не тільки зробите внесок у благодійну справу, а й навчитеся чомусь новому.
























 

Коментарі
22 Березня 2017, 23:23
виставка супер молодці організатори
22 Березня 2017, 23:24
виставка супер молодці організатори
23 Березня 2017, 13:01
не здумайте ці гроші дати тій матері Зубаль ларисі щоб знову мала за що гуляти
23 Березня 2017, 22:13
Виставка просто Клас! Побільше робімо добра і воно повернеться сторицею. РД &quot; Просвіта&quot; дякуємо. <br/>Надійці Божого благословення і здоровою повернутися додому. Молімось за її здоров'я
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024