Рожищанка написала книгу «Горда жіноча душа Олени Пчілки»

18 Березня 2017, 12:15
5532

Побачила світ книга вчителя української мови та літератури Рожищенської ЗОШ №2 Алли Новосад під назвою «Горда жіноча душа Олени Пчілки».

Алла Новосад народилася та виросла в мальовничому місті Рожище. Закінчила Топільненську школу і, надихнувшись життєвою красою вчителів Валентини Андріївни Кузави та Людмили Іванівни Шевчук, ще з раннього віку зрозуміла, що вчительська стезя то її дорога в життя. Писала вірші, вивчала творчість письменників, жила багатством сказаного слова, як наших українських творців, так і зарубіжних.

Тому після школи вступила до Волинського педагогічного інституту ім. Лесі Українки (нині СНУ, – авт.) на факультет «Російська мова», а згодом – в Тернопільський педагогічний інститут на «Українську мову». Нині вже 30 років, як Алла Новосад передає багатство свого знання та своєї душі юним рожищанам.

Кожна творча особистість повинна запропонувати якусь інновацію. Аллі Новосад дуже хотілося показати читачеві щось близьке, рідне, те, щоб породжувало б в душах справжніх українців національну гордість, любов та шану до рідної землі.

«Я дуже захоплююся родиною Косачів-Драгоманових, через те що в XIX-XX столітті всі боялися говорити рідною мовою, намагалися відмовчуватися, а саме ця родина поруч з Старицькими та Лисенком пропагували рідне слово і національну культуру в маси, – розповідає Алла Новосад про те, що її спонукало до написання книги. – Зовсім випадково зустріла такий факт: в 1903 році, коли було поставлено пам’ятник Івану Котляревському, Олена Пчілка – одна серед всіх людей, чоловіків-чиновників, виголосила промову рідною українською мовою. Не боялася ні принижень, ні утисків. Жіночі образи Олени Пчілки – це дуже сильні, вольові особистості, такі ж самі, як авторка… Тому й народилася така ідея написати книгу «Горда жіноча душа Олени Пчілки».

3

Жінка… Як багато і, водночас, мало сказано в цьому слові. В літературній історії кожного народу є постаті знакові, творчість яких справедливо вважається цінним надбанням національної культури. До когорти таких митців належить Олена Пчілка – Олена Драгоманова-Косач.

«Олена Пчілка – активна громадська діячка, велика патріотка. Це жінка, у якій поєдналися дар слова, педагогічний талант і людська мудрість. В її творах змальовано проблеми, що хвилювали наше суспільство в другій половині ХІХ ст. Життєва доля та активна громадянська позиція Ольги Косач та її героїнь і нині можуть стати зразком для наслідування», – захоплююче розповідає Алла Новосад.

Авторка переконана, що життєвий шлях родини Косачів-Драгоманових повинен бути настінною книгою для щоденного використання в кожній родині.

«Олена Пчілка має приналежність до нашого Волинського краю, так багато зробила для України. Вона дійсно перша жінка-академік, перша жінка, яка створила і розкрила образ жінки-патріотки, жінки-інтелігентки нового віку і показала, який вплив має європейська культура на розвиток і становлення людської особистості. Наприклад, в творі «Товаришки» її героїня пішла навчатися в Цюріх для того, щоб здобути знання і ці ж знання застосувати для свого народу, щоб підняти народ до кращого життя. Люба Калиновська – новий в українській літературі образ жінки-інтелігентки, учасниці українського руху 60-х років ХІХ ст, освіченої, національно свідомої пропагандистки та втілювачки в життя прогресивних ідей», – розповідає Алла Олексіївна.

На жаль, в шкільній програмі Олена Пчілка представлена лише кількома маленькими творами, хоча ця постать заслуговує на об’ємніше вивчення її творчого здобутку. Чого тільки вартує її «Козачка Олена». Проблеми, висвітленні письменницею, актуальні й в наш час. Зараз також йде боротьба на Сході за незалежність, і нині так важливо мати в серці любов до всього рідного.

В книзі використані матеріали, твори Олени Пчілки, які не передруковувалися сто років. Авторка працювала в архівах Луцька, Києва, Львова. Загалом на опрацювання матеріалу пішло кілька років. Тут можна почитати про такі, здавалося, давно відомі слова, які ми вживаємо в повсякденному житті.

«Слово «мрія» вперше вжив письменник Михайло Старицький у листі до Олени Пчілки. Його він утворив від дієслова «мріти» - ледь виднітися, мерехтіти. Слівце адресатці сподобалося й зазвучало в її поезіях, а пізніше в поезіях Лесі Українки. Так силами цих людей слово закарбувалося в українській мові», - розповідає співрозмовниця.

«Творчий доробок Олени Пчілки дуже великий, багатий і вивчити його дуже важко. Тому що немає такої сфери діяльності, в якій би не працювала Олена Пчілка. І треба дуже багато часу, аби все узагальнити».

Алла Новосад переконана, що Олена Пчілка, як ніхто інших вміло відобразила низку визначальних тенденцій розвитку українського письменництва другої половини ХІХ – початку ХХ ст.: майстерність психологічних деталей у прозі, звернення до життя інтелігенції як у прозових, так і драматичних творах, у яких образ сильної, вольової українки із розвиненим почуттям гідності є домінуючим.

Загалом, літературна і політична діяльність письменниці, засвідчує вагоме місце жінки в суспільстві. Книга розрахована на вчителів, учнів, студентів і кожного українця. В ній багато моментів, які можна використати задля виховання підростаючого покоління. Книга – для жінок і про жінок. Жінок, які борються зі злом і вірять у неминучу перемогу добра.

Палітурка книги «Горда жіноча душа Олени Пчілки» теж несе змістове наповнення: Олена Пчілка, як промені сонця, які пробиваються через темні пута самодержавства. В майбутньому авторка книги планує працювати над книгою про Модеста Левицького, який, як і Олена Пчілка, культивував цикл «Різдвяних оповідань».

Як зазначила Алла Олексіївна, любов до Батьківщини та своєї землі можна зберегти лише за умови плекання й збереження своєї культурної спадщини, своїх традицій та історії. А ще, вміння почерпнути з літературної криниці те, чого так нам не вистачає – єдності, гордості та вміння не боятися говорити вголос про проблеми сьогодення. Так, як це робила Олена Пчілка та її героїні.

Ірина Зенц

Коментарі
18 Березня 2017, 22:56
Алла Олексіївна вчитель з великої літери , вона чудова не лише як викладач, для мене була прекрасним класним керівником яка допомагала та підтримувала . Продовжуйте і надалі писати наснаги Вам і щоб Ваша книга стала відомою не лише в Україні
18 Березня 2017, 23:00
Молодчинка, Аллочка Олексіївна!
19 Березня 2017, 22:53
Алла Олексіївна творчої вам наснаги вітаю з написання книги!!!!!
20 Березня 2017, 18:30
Алла Олексіївна.Молодець,подальших творчих злетів і прекрасних моментів в житті.Думаю в наш час це нелегко,але ви це робите.
20 Березня 2017, 20:58
Алла Олексіївна. Дуже радий за Вас. А інакше і не могло бути. Ви така романтична душа, у Вас завжди політ. Хочу написати багато приємного, але радість переповнює, дуже хвилююся, слова не можу підібрати. Пригадую, як ми з Вами їздили в Карпати. Ви стараєтесь багато показати, розказати, і по людськи щиро, не нав'язливо. На Говерлу ми з Вами не підіймалися, але не відчували себе в чомусь обділеними. Приємно, що є такі люди, як Ви. Творчих перемог , надійних друзів, незабутніх моментів, ПОЗИТИВУ бажаю вам із своїм сімейством (дружина передає вітання). Ми раді за Вас!!!
20 Березня 2017, 21:01
Алла Олексіївна. Дуже радий за Вас. А інакше і не могло бути. Ви така романтична душа, Пригадую, як ми з Вами їздили в Карпати. Ви стараєтесь багато показати, розказати, і по - людськи щиро, не нав'язливо. Приємно, що є такі люди, як Ви. Творчих перемог , надійних друзів, незабутніх моментів, ПОЗИТИВУ бажаю вам із своїм сімейством (дружина передає вітання). Ми раді за Вас!!!
20 Березня 2017, 21:03
Ми раді за Вас.
21 Березня 2017, 12:29
Ви найкращі! Ми Вас любимо. Я не вчитель, але неодноразово була в Колодяжному, просто так, походити тими алеями , де ходила Леся. Але про її маму нічого не знаю, буду рада познайомитись з Вашою книжкою.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром