Онук розповів історію життя дідуся-пожежника із села Залісці

02 Травня 2020, 12:45
Зіновій Гиричук 3927
Зіновій Гиричук

Історію життя свого дідуся Зіновія Гиричука із села Залісці Рожищенського району розповів його онук Петро Діяк.

Розповідь опублікували на сторінці Волинського центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства у рамках проєкту #мій_рід_моя_нація. До слова, кожен може розповісти про своїх предків, позначивши сторінку та вказавши хештеги #ЦНПВТК #мій_рід_моя_нація.

Читайте також: «Лист у минуле» – конкурс для школярів Рожищенського району

Публікуємо розповідь без стилістичних змін.

***

«Гиричук Зіновій Іванович народився 15 листопада 1954 року в селі Залісці Рожищенського району на Волині. Батьки працювали у Луцьку, а маленький Зіник навчався у місцевій школі. Згодом родина оселилась у Луцьку, і своє навчання Зіник продовжив у ЗОШ № 3.

Але своє рідне село забути не міг. Батьківська хата була біля лісу, і він весь вільний час проводив у лісі. Мріяв про професію лісника.

Лісником він так і не став, але любов до природи залишилась назавжди. У парку культури і відпочинку імені Лесі Українки висадив більше 150 дерев, які сьогодні є окрасою парку і можуть захистити нас від спеки. Після закінчення школи Зіник зі своїм старшим братом вступили до Волинського державного училища культури і мистецтва імені І.Ф Стравінського, на відділ народних інструментів.

Гра на баяні завжди йому у житті допомагала, але працювати він пішов у пожежну частину, де працював до виходу на заслужений відпочинок, до 2000 року.

Але без діла довго не зміг бути, а тому пішов працювати на шовковий комбінат. Працював до останніх років свого життя. 25 лютого 2010 року дідусь помер.

Сьогодні його немає поряд у нашій родині, але пам'ять про нього ми збережемо. Дідусь багато розповідав цікавих історії про свою роботу, на той час я був ще малий і не все розумів. Тільки зараз я усвідомлюю, наскільки небезпечною і відважною була робота у нього, але разом із тим така необхідна людям.

Сьогодні по телевізору ми бачимо, які страшні пожежі виникають на нашій планеті. Гинуть люди, тварини, ліси. Пожежники, які гасять пожежі, часто стають жертвами цієї стихії, тому потрібно дуже обережно поводитись з вогнем».

Читайте також: Онлайн-екскурсія музеєм історії села Доросині

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024