Небезпечний шкідник у Рожищі: що про нього треба знати та як боротися

01 Травня 2020, 15:29
7805

Минулого року в Рожищі вперше виявили одного з найнебезпечніших карантинних організмів – американського білого метелика. Тоді вжили заходів з локалізації та ліквідації, запровадили карантинний режим на території всього міста – 1022,3 гектарів.

Цьогоріч також очікують значної чисельності шкідника. Про це на сайті Рожищенської міської ради інформує провідна спеціалістка відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Галина Соць.

Погодні умови зими були сприятливі для доброї перезимівлі шкідника, тому очікують, що чисельність шкідника буде значною. Підвищений температурний режим квітня цього року сприяв більш ранньому виходу та розмноженню шкідника.

Американський білий метелик – багатоїдний шкідник, що пошкоджує понад 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, який особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Метелик дуже красивий на вигляд – білосніжний із шовковистим блиском. Іноді зустрічається з чорними або темно-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, лапки й черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням: у самців перисті дворядно-гребінчасті, у самиць – дворядно-пильчасті нитчасті. Метелики літають тільки вечорами та вночі. Живуть 8-10 діб.

Шкоду зеленим насадженням завдає гусінь, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися. При відносній вологості повітря (понад 50%) розвиток гусені пригнічується, а іноді й навіть призводить до їх загибелі.

Попри зовнішню красу, це надзвичайно агресивний шкідник. Якщо впродовж двох-трьох років дерево буде повністю об’їдатися, це призведе до ослаблення його захисних функцій, що поступово призведе до його загибелі.

У наших умовах шкідник розвивається у двох поколіннях: перше з’являється в травні, друге – в кінці липня – на початку серпня.

Поширюється метелик транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції, промислових вантажів (пакувальний матеріал). Такі об’єкти регулювання обов’язково повинні проходити фітосанітарний контроль.

Також комаха може мігрувати самостійно. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 метрів. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про карантин рослин», особи, діяльність яких пов’язана з вирощуванням та обігом об’єктів регулювання, зобов’язані виконувати фітосанітарні правила та здійснювати локалізаційно-ліквідаційні заходи.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

  • збір та знищення гусениць та кладок яєць;
  • обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;
  • очищення дерев від нашарування кори;
  • знищення рослинних решток;
  • перекопування при стовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;
  • масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;
  • обробки інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» (Карате 050 ЕС, к.е., БІ-58- новий, Біммер, Дімі-88, Демікс та ін.).

Слід звернути увагу на те, що боротьба з гусінню хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, а також із технічних причин – для обприскування дерев необхідна спецтехніка, а ще гусениці старших віків є захищеними від хімічних препаратів, тому у населених пунктах рекомендується застосовувати біопрепарати (Актофіт, Лепідоцид, бітосибацелін, регулятор росту і розвитку комах – Інсегар та ін).

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Коментарі
01 Травня 2020, 21:44
Не такій страшний ворог як його намалювали .<br/>Я того року провів 2 обробки речовинами які порекомендували у магазині і на тому всі проблеми закінчились <br/>А те , що робилось по місту то вже робота наших депутатів , нашого мера і якщо не справились і не справлятимуться цього року то це тільки не компетентність людей які мають ЧЕСТЬ представляти і нести відповідальність за благоустрій громадян .<br/>Ми ж якби для того їх вибрали
02 Травня 2020, 01:10
А що за шкідник попрацював у парку , де колись проводили Івана Купала ? Хто був і бачив? Там голо, вирізані столітні дерева. Це жах!!! От вам і карантин
02 Травня 2020, 03:44
Парк біля стиру за часів врядування нашого мера нажаль став розсадником омели та ін. шкідників.А такий гарний парк був
02 Травня 2020, 06:25
Минулого року вони були по всьому місту, навіть цілі будинки були ними покриті.
02 Травня 2020, 12:41
Спокійно рожищани. Це не Рука Кремля знищує парк культури біля річки Стир. Відбувається декомунізація всіх ресурсів, що залишились від Союзу. Пройде зовсім небагато часу - все донищать та доламають, і тоді ......... настане епоха будівництва самої потужної держави серед євроспільноти - України.
02 Травня 2020, 13:20
Американский метелик вже 30 рокiв iсть краiну. Випустили цих соросят з iнкубатора шкiдникiв, набраних з наших продажних шкур. Поки не доiдять все кругом, не заспокояться. Дуст не допоможе, вони мають до нього чудовий iмунiтет в виглядi повноi вiдсутностi совiстi i непомiрноi жадiбностi.
02 Травня 2020, 13:46
Ти ще не в КВК?
02 Травня 2020, 13:57
КВК- вся краiна, а ми всi граемо в цю гру. Але Творець вже все розписав, всi весiлля рано чи пiзно закiнчуються важким похмiллям.
03 Травня 2020, 13:24
Перепостити інфу з нету інтелекту не потрібно, а чи будуть, щось робити наші чинушкі, чи нассуть людям в очі, і бумажкі повідписують.
03 Травня 2020, 14:38
Володя Паламар допоможе Дулюку і Поліщуку провести флешмоб - &amp;quot;геть метелики!&amp;quot;. Кропили гербіцидами стадіон, покроплять метеликів пестицидами. Вибори не загорами.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024