Запитай у юриста: чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною до 3-х років

06 Березня 2017, 11:00
10998

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

В редакцію Район.Рожище надійшов лист від рожищенки Катерини П. Жінка запитує, чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною до 3-х років.

На це питання відвовідають юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як зазначено у ст. 181 Кодексу законів про працю України та ст. 20 Закону України «Про відпустки», відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Згідно із Законом України «Про відпустки» та ст. 179 Кодексу законів про працю України відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла під опіку дитину.

Відповідно до ч. 4 ст. 20 Закону України «Про відпустки» підставою для надання такої відпустки названим особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення строку відпустки по догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).

Отже, бабуся дитини для оформлення такої відпустки має подати відповідну письмову заяву на ім’я роботодавця, копію свідоцтва про народження дитини, довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері дитини про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (або виплата цієї допомоги взагалі не проводилась).

Тож, пані Катерино, маєте вичерпну відповідь на своє запитання, а всім кому потрібна консультація юриста, пишіть запитання в коментарях, або надсилайте на електрону адресу - [email protected].

Ми обов'язково вам допоможемо!

Коментарі
22 Березня 2017, 15:36
А ПОДСКАЖИТЕ МНЕ НЕХОТЯТ ПЛАТИТЬ МАТЬ ОДИНОЧКУ НА МЛАДШУЮ ДОЧ ЕЙ 8 МЕСЯЦОВ А НА МАЛОГО Я ОТМУЖА А ЛЕМЕНТЫ НЕПОЛУЧАЮ И НЕПОДАЮ МЫ ДОГОВОРИЛИСЯ ЧТО ОН КАЖДЫЙ МЕСЯЦ ПЛОТИТ МНЕ А СОЦИАЛЬНАЯ ДОПОМОГА ТРЕБУЕТ ВСЕ СПРАВКИ ОТ НЕГО МАЛАЯ НЕЕГО ПРИЧЕМ ТУТ ОН НЕ ПОЙМУ ДО МАТЬ ОДИНОЧКИ
22 Березня 2017, 17:41
Пані Юліє, читайте відповідь на своє запитання завтра на сайті Район.Рожище. Дякуємо, що залишаєтеся з нами!
11 Грудня 2017, 11:37
Скажіть будь-ласка я багатодітна мама 7 дітей 6 дітей неповнолітніх цього року присвоіли звання. Мати героіня. Наданий час стояла в соцбезі не працювала. Меньшому скоро буде 4 роки коли дитині виповнилось 3 мені дали в лікарнідовідкупро те що дитина потребуе доглядупо причині частих хвороб. Я занесла в соц без мені сказали що довікане дійсна через те що я не на роботі призначмли допомогу по малозабезпеченні через комісію при цьому зняли 40/ чимали право знімати 40%?
11 Грудня 2017, 13:44
Для надання більш детальної консультації та для ефективнішої допомоги, радимо Вам звернутись безпосередньо у Рожищенське бюро правової допомоги що знаходиться за адресою м. Рожище, вул. Незалежності, 60 (приміщення міської ради, вхід зі сторони парку). Дякуємо!
14 Червня 2018, 03:22
Чи можно оформити дикретну відпустку на непрацюючу бабусю, яка знаходиться на обліку біржі праці. Так як я вийшла працювати раніше закінчення дикретної відпустки.
24 Липня 2018, 20:00
чи можна оформити відпустку на бабусю по догляду за дитиною до трох років . мама вийшла на роботу достроково я працюю вихователем у садочку .чи буде мені іти пед стаж та хто має сплачувати у пенсійний фонд усзн роботодавец чи я сама ...дякую.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024