Запитай у юриста: чи можна всиновити дитину дружини від першого шлюбу

27 Лютого 2017, 14:00
11254

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

В редакцію Район.Рожище надійшов лист від Миколи С. мешканця Рожища.

«Розкажіть, будь ласка, як всиновити дитину дружини від першого шлюбу? Дякую».

На це питання відвовідають юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Документ, який дає відповідь на це питання є «Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням усиновлених дітей», затверджений Постановою №905 Кабінету Міністрів України 08.10.2008.

Найперше, необхідно звернутись з відповідною заявою до Служби у справах дітей (вони створюються при місцевих та районних адміністраціях).

До заяви у Вашому випадку додаються такі документи:

1) копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (у двох примірниках);

2) копія свідоцтва про шлюб;

3) висновок про стан здоров'я, складений за спеціальною формою (у вкладці до цього листа);

4) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

5) копія свідоцтва про народження дитини;

6) письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);

Протягом 10 днів з дня подачі всіх документів Ваші документи перевіряються, з Вами проводиться бесіда, з’ясовується згода дитини на усиновлення (за можливості), перевіряються умови проживання тощо і в результаті готується відповідний висновок про можливість усиновлення.

Після отримання відповідного висновку (з  пакетом поданих Вами документів, що повертаються Вам) Ви подаєте заяву про усиновлення до суду з урахуванням вимог (до її форми та змісту), встановлених Главою 5 (ст.251-255) Цивільного процесуального кодексу України. В цій же заяві можуть бути зазначені клопотання про зміни прізвища дитини.

Кінець процедури усиновлення – отримання Вами позитивного рішення суду про задоволення Вашої заяви про усиновлення дитини.

Тож, пане Миколо, бажаємо Вам позитивного вирішення питання, а всім кому потрібна консультація юриста, пишіть запитання в коментарях, або надсилайте на електрону адресу - [email protected].

Ми обов'язково вам допоможемо!

Коментарі
22 Січня 2023, 23:12
Доброго вечора У мене двоє діток я мама одиночка,в мене є чоловік ми хочемо одружитись і він щоб взяв опіку над дітьми під час війни можно це зробити і які складності ?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024