Рожищенська школярка виборола призове місце на конкурсі науково-дослідницьких робіт

26 Лютого 2017, 13:30
3135

У фінальному етапі обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в Луцьку, призове місце зайняла  школярка з Рожища Ірина Букраба за наукову роботу «Жіночі образи в творчості Олени Пчілки».

Саме постать Олени Пчілки привабила ученицю 10 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №  2 м. Рожище Ірину Букрабу, яка вирішила вивчати життєвий і творчий шлях Ольги Косач.

Учениця разом із науковим керівником вчителем української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Аллою Новосад, протягом року проводила дослідження творчого доробку письменниці, особливо їй імпонували жіночі образи, сильні вольові особистості, якою була Ольга Драгоманова.


«Новизна нашої спільної роботи з Аллою Олексіївною, полягає у тому, що до аналізу залучені тексти, які впродовж ста літ не передруковувалися, а результати наукової роботи показують становлення та розвиток жіночої літератури на Україні другої половини ХІХ століття, розкривають образ жінки-патріотки, представниці різних верств, показують, яке виховання отримала інтелігентка, здатна відстояти інтереси нації», - розповідає про свою роботу Ірина.

Як стверджує школярка, прозова спадщина Олени Пчілки по-справжньому цікава й дуже цінна. В роботі дослідниця підняла низку актуальних проблем, висловила з їх приводу свіжі та слушні судження.

І хоча, за словами Ірини, конкуренція на конкурсі-захисті була досить великою, але їй таки вдалося вибороти призове місце.

Учениця добре володіє знанням наукової літератури, уміє систематизувати та аналізувати досліджений матеріал, переконливо робити власні висновки. Великий багаж знань про обрану письменницю ну і, звісно, вміння гідно представити свою роботу – стали вирішальними під час відбору журі у складі якого були викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Луцького національного технічного університету та Луцького педагогічного коледжу.


«Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що вдалося віднайти цікавий, один із найкращих в українській літературі образ жінки нового покоління, жінки-громадянина, який створила Олена Пчілка, - зауважує педагог Алла Новосад. - Практична цінність роботи виявляється в тому, що результати дослідження можуть бути використані на уроках та факультативних заняттях з української літератури, у вивченні тем, пов’язаних з творчістю Олени Пчілки та літературним процесом кінця ХІХ – початку ХХ ст.».

Дійсно, виконана робота свідчить про ґрунтовну обізнаність авторки з аспектами обраної нею теми. Що, безумовно, є великою заслугою наставника Алли Новосад.

Район.Рожище, бажає школярці не зупинятися на досягнутому і надалі завойовувати вершини не тільки на обласному, а й всеукраїнському рівні.

Коментарі
27 Лютого 2017, 00:12
Молодці)))
28 Лютого 2017, 10:18
Респект вчительці, яка змогла зацікавити ученицю до творчої праці !!!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39