У Рожищенській бібліотеці для дорослих говорити про творчість Лесі Українки

26 Лютого 2017, 10:30
2449

Напередодні дня народження неймовірної і неперевершеної та завжди сучасної Лесі Українки в центральній районній бібліотеці, в  рамках літературно-мистецької вітальні  «Світ прекрасного», яка діє в цьому закладі, відбувся круглий стіл «Горить зоря її поезії над краєм».

Участь в заході взяли працівники бібліотеки, РД «Просвіта» та особлива гостя, велика поціновувача та знавець творчості Мавки української літератури – Іда Войтюк.


Власне, ця поважна мудра пані і розпочала засідання. Іда Михайлівна розповіла, коли в її життя прийшла Леся, і якою життєдайною енергією, ще зовсім юну дівчинку, наповнювало кожне прочитання «Лісової пісні». З теплою посмішкою, пані Іда згада, як іноді уявлялося, що можливо ця Мавка саме вона і до неї обов’язково прийде Лукаш з сопілкою.


«То про що ж «Лісова пісня», - продовжує Іда Михайлівна, - про життя, про добро і зло, просвітле і вічне кохання. Мавка пробуджена до кохання Лукашевою сопілкою платить за нього дуже дорогою ціною, але не зраджує його, а жертвує собою заради нього. Ніжне і трепетне  почуття входить в її душу та лишається там назавжди».

Тему кохання, яке попри всі застороги та заборони продовжує Наталія Марценюк твором «Королівна».


Далі кожна учасниця круглого столу прочитала той вірш Лесі Українки, який полюбився найбільше, який розбудив в душі щось таке таємне й особисте, що можна розкрити, чи висловити тільки за допомогою високої поезії. Поряд з добре знаними звучали і звучали і маловідомі твори, один з таких прочитала Світлана Осипчук.

На завершення  Катерина Олексюк  повернула учасниць круглого столу до теми з якої починали, до спогадів юності і до Мавки. 


«Я – Мавка, я – донька Волинського краю…» - звучать слова ще одно нашого талановитого земляка і присутнім  стає трохи сумно, що зустріч завершується.

«А давайте у Шевченківські дні зустрінемося знову!» - пропонує Іда Михайлівна. Така пропозиція знаходить підтримку усіх учасників, тим більше, що зустрічі  літературно-мистецької вітальні "Світ прекрасного" у бібліотеці є доброю традицією.

Тож до нових зустрічей!


 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром