Рожищенські рятувальники ліквідували пожежу в екосистемі

04 Квітня 2020, 14:27
2321

Рятувальники підрозділів Управління ДСНС у Волинській області продовжують боротись з пожежами, що виникають в екосистемах через грубе порушення громадянами правил пожежної та екологічної безпеки.

Тільки протягом минулої доби ліквідували 14 пожеж сухої трави у Луцькому, Шацькому, Турійському, Маневицькому, Рожищенському, Ківерцівському районах, сміття на відкритій території в обласному центрі, а також три пожежі торф’яників, йдеться на сайті волинських рятувальників.

Одну пожежу торфу, що виникла учора поблизу села Рудка Любешівського району рятувальники ліквідували. Ще дві  торф’яні пожежі, що виникли поблизу сіл Винімок та Брониця Камінь-Каширського району, продовжують гасити працівники 8 та 12 державних пожежно-рятувальних частин УДСНС України у Волинській області спільно із працівниками місцевої пожежної охорони сіл Пнівно і Брониця та місцевим населенням. Усього залучено 9 одиниць техніки та 8 чоловік особового складу.

Для запобігання виникнення пожеж сухотрав’я працівники ДСНС спільно із працівниками поліції та екологами проводять профілактичну роботу з населенням. Так, учора співробітники Горохівського РВ Управління ДСНС України у Волинській області на території Лобачівської сільської ради виявили двох жителів села Лобачівка, які знаходилися на місці горіння сухої рослинності неподалік лісового масиву та місцевого торфовища. Пожежа ліквідована.

На місце виникнення підпалу сухостою викликано черговий екіпаж патрульної поліції, які зафіксували, що пожежу сухої трави спричинили місцеві громадяни Анатолій П. та Сергій К.

Рятувальники закликають громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки у побуті та не провокувати пожежі у природних екосистемах. Будьте обережні з вогнем у побуті, не спалюйте сміття та рослинні залишки на відкритих територіях!

Пам’ятайте! Спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Зокрема, згідно з Законом України «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання сухої рослинності, соломи, стерні чи опалого листя. За вчинення даного порушення передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн.), ті ж дії вчинені в межах території та об’єктів природно заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів (340 – 680 грн.). Відповідно до ст. 245 Кримінального Кодексу України – підпали караються штрафом від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 грн.) або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той же період.

Ті ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Тож, рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

У випадку виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації телефонуйте за номером 101.




Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024