Набрала чинності заборона на вилов риби

04 Квітня 2020, 16:03
2143

Заборону встановлюють з метою зберегти водні біоресурси й створити сприятливі умови для нересту риби.

Нерест – це найважливіший період в житті риб, пишуть на сайті Державного Агенства Рибного Господарства України.

Відповідно до наказу Управління Держрибагентства у Волинській області від 17 березня 2020 року № 41 -О/Д забороняють займатися риболовлею на водних об’єктах Волинської області у такі строки:

  • З 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах
  • З 1 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах
  • З 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок.

На інших рибогосподарських водних об’єктах (річки, озера, водосховища, штучні водні об’єкти) області нерестовищами слід вважати мілководні, зарослі вищою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм, стариці, заплави та заливні луки, прибережну рослинність.

У природно-заповідних фондах нерестовий період визначають згідно з власним положенням. Так, наприклад, відповідно до положення Шацького НПП, строк весняно-літньої заборони на озерах парку встановлюють з 20 березня по 10 червня.

Під час нересту дозволяють виключно любительське рибальство на водоймах загального користування з берега однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком та спінінгом, але за межами нерестовищ.

В Україні щорічно проходить природоохоронна компанія, що має назву «період тиші». Згідно Закону України «Про тваринний світ», з 1 квітня по 15 червня забороняють проводити роботи та заходи, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах) в місцях масового розмноження та вирощування потомства дикими тваринами.

Окрім зазначеного, забороняють використання плавзасобів в межах нерестовищ, крім суден уповноважених органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів, підрозділів державної прикордонної служби України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Волинський рибоохоронний патруль посилено контролюватиме водойми області в нерестовий період.

Порушення правил рибальства в цей час карають штрафами й кримінальною відповідальністю.

  • Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 гривень.
  • За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статті 249 ККУ. Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Також згідно з правилами користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах області, затверджених рішенням Волинської обласної ради від 14 березня 2008 року № 18/27, плавання на маломірних (малих) суднах дозволяють лише у світловий день. У нічну пору всі плавзасоби повинні замикати на замок у місцях їх дислокації (збереження). Як виняток, у нічну пору дозволяють плавання суден правоохоронних і природоохоронних органів при виконанні ними службових завдань.

В Управлінні Держрибагентства у Волинській області закликають громадян бути свідомими та не порушувати правил любительського та спортивного рибальства. Якщо Ви стали свідком незаконного вилову водних біоресурсів прохання телефонувати на «гарячу лінію» відомства: (067) 360-78-40.

Читайте також: Цьогоріч нерест риби – під загрозою

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024