У Рожищенській бібліотеці для дорослих говорили про Пакистан, Бангладеш та українську мову

23 Лютого 2017, 18:40
1965

В рамках літературно-мистецької вітальні «Світ прекрасного» у Рожищенській центральній районній бібліотеці для дорослих відбувся День рідної мови «Кращої, як рідна мова, не буває».

Завдяки спільним зусиллям бібліотекарів, учнів 6 класу Рожищенської ЗОШ №2 на чолі з вчителем української мови і літератури Аллою Новосад, захід вдався на славу.


«Історія цього свята досить трагічна, - повела присутніх сторінками історії  ведуча Галина Антонюк. – 1952 року Пакистанська тогочасна влада проголосила мову урду єдиною державною мовою, якою розмовляли лише 3% населення. Це було сприйнято досить негативно, особливо на сході країни, де майже всі розмовляли бенгальською мовою. Відбулися акції протесту та демонстрації. Саме під час такої демонстрації 21 лютого 1952 року у Бангладеші в місті Дацці влада жорстоко розправилася з демонстрантами, які виступали проти заборони використання в країні бенгальської мови. Під час цієї акції поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. З тих пір у Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. Лише через 47 років він набув статусу Міжнародного».    


Пригадали присутні й те, що у нашій країні це свято відзначають з 2002 року. Звісно, що для кожного з нас воно є не менш важливим, ніж для жителів Бангладешу.

Українська мова  прийшла нелегкий, тернистий шлях до свого визнання. Вона витримала  не одну заборону і указ на своє використання. Її три століття  намагались знищити, щоб і пам’яті про неї не було, починаючи з 17 і закінчуючи 20 століттям. Однак попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей українська мова була і є рідною, є мовою наших дідів, батьків і буде також мовою наших дітей.

Активну участь у заході брали шестикласники. Приємно, коли діти відповідально ставляться до свята та шанують рідне слово. Майстерно виконували твори усної народної творчості, прислів’я, приказки, читали поезію - Софія Миненко, Максим Сушко,  Орися Брук,  Оксана Дорощук.  

Також присутні мали нагоду позмагатися у вікторині під назвою «Хто автор цих рядків?» і скажемо по-секрету, у нас справді талановиті діти, які знають поезію рідного краю та її українських творців. Та вкотре доказали, що добре завчили правила української мови у вікторині «Мовне асорті», «Скажи без затримки» та «Всезнайко». А от під час гри, яка носила назву «Відгадайко», присутні показали свою кмітливість у розгадуванні народних українських загадок.


Досхочу насміялися учасники літературно-мистецької вітальні від жартівливої гуморески Павла Глазового «Кухлик» у виконанні Максима Сушко. Та поринули в думи під час виконання Орисею Брук поезії «Українці мої», слова якої запали кожному в душу. І, звісно, зізнавалися в коханні до рідної мови читаючи поезію разом з Оксаною Дорощук «До рідного слова торкаюсь душею».





«Бережімо рідну мову, любімо її, шануймо її, зберігаймо заради нашого майбутнього, як це робили наші славні предки, бо без неї немає нас, немає України!», - закликала присутніх ведуча. 


Також присутні мали нагоду переглянути книжкову виставку «Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну, любіть!».


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024