Прокльони, укуси та чималі кошти: у Рожищі виловлювали бродячих собак

17 Лютого 2017, 19:40

У п’ятницю, 17 лютого, Луцьке КП «Ласка» здійснювало в Рожищі вилов собак.

Як повідомили Район.Рожище в КП «Дільниця благоустрою міської ради», вилов бездомних тварин, аби дотримуватися закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» проводить Луцьке КП «Ласка». Яке, згідно з умовами нового договору оцінює одну собаку в 792,29  грн.

Сума чималенька, але це ще не все. Згідно договору тварини після стерилізації, вакцинації, кліпсування повертаються на попереднє місце проживання під час наступного виїзду на відлов до даного міста. Поверненню не підлягають лише агресивні тварини, невиліковно хворі та цуценята до 3-х місяців.

А також ті тварини, які після процесу карантинування, стерилізації, вакцинації, кліпсування вдасться прилаштувати з території КП «Ласка» у сім’ї.

Сьогодні на території  Рожища, працівники «Ласки» виловили 11 собак.  Не треба бути великим математиком, аби підрахувати скільки доведеться заплатити з міського бюджету за послугу – це 8715,19 грн.

За процесом відлову слідкував кореспондент Район.Рожище.

Загалом все проходить так: спочатку ловці намагаються зловити собаку руками, якщо ж до тварини підійти не вдається – у неї стріляють шприцом зі снодійним.

Розчин починає діяти через 10-15 хвилин. До цього ловці в буквальному розумінні цього слова бігають за твариною, аби вона була у полі їх зору.

Двох працівників собаки таки покусали.

Саме цікаво, що деякі рожищани починають клясти працівників «Ласки», як то кажуть, «на чому світ стоїть». Називають їх і безжалісними особами, і тими ж тваринами, а то й ще гіршими словами. Словом, робота не з приємних.



 

Людям, стає шкода тварин…

Одна панянка, навіть, забрала пса сказала, що то її. Щоправда, той собака через трохи знову бігав містом. 

Чи врятує такий відлов бродячих собак ситуацію на вулицях міста? Звісно, що ні. Проблема все-одно буде, бо якщо навіть простерилізувати усіх, але не прилаштовувати, то вони так і залишаться на вулиці.

Хто винен? Та ми, люди, й винні.

Винна влада, яка попри проблему бродячих собак в Україні, й досі не може врегулювати це на законодавчому рівні. Чому, скажімо, не можна запровадити податки, штрафи і покарання за неналежний догляд за тваринами? Грамотно розробити комплекс заходів – стерилізація, чіпування, штрафи, робота з населенням.

Наприклад, завдяки чіпуванню та обов’язковій реєстрації тварин можна відслідкувати, й знати, хто викинув тварину або якщо вона загубилася – кому  повернути. І, зрештою, де ветеринарна служба?

Безумовно, в ситуації з бездомними тварини в першу чергу винні люди. Бо добре знають, що їм нічого не «світить» за викинуту на вулицю собаку, чи кота, які вдома стають непотрібним ротом.

Правда одна: поки не буде розроблена система штрафів і ніхто не понесе покарання за неналежний догляд за тваринами, доти ми будемо ходити й остерігатися зграйок тварин та платити не малі кошти за їх вилов.

І то до пори до часу, поки не станеться якоїсь біди…