У Рожищі обговорили доцільність об'єднання територіальних громад

17 Лютого 2017, 18:22

17 лютого 2017 року відбулася розширена нарада з питань розробки перспективного плану формування спроможних територіальних громад у Рожищенському районі за участю заступника голови Волинської облдержадміністрації Сергія Кошарука, директора офісу реформ у Волинській області Анатолія Пархом'юка та регіонального консультанта Василя Грома, голів районної, міської, селищної, сільських рад.

Йдеться на офіційному сайті Рожищенської РДА.

Відкрила нараду голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська, яка наголосила на доцільності об'єднання територіальних громад та зауважила, що такий процес добре було б прискорити, адже централізоване освоєння коштів відкриє чималі можливості новоствореній громаді для розвитку інфраструктури, освіти, культури та ін.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук в деталях розповів про розвиток та позитивний досвід уже створених громад.

Директор офісу реформ у Волинській області  Анатолій Пархом'юк акцентував увагу на перспективах району у форматі об’єднаної територіальної громади, зосередивши увагу на їх економічній спроможності, оскільки фінансове підґрунтя – важлива умова функціонування громади, її добробуту.

Учасники наради – міський, селищний, сільські голови, мали можливість поставити питання щодо реалізації перспективного плану, які їх найбільше хвилювали. Зокрема, наголосили про важливість врахування думки кожної громади при розробці такого плану.

Про фінансове обґрунтування ОТГ Рожищенського району розповів консультант із бюджетних питань Василь Гром. Він зауважив, що об’єднані територіальні громади отримають більше повноважень та значний фінансовий ресурс, а також прямі стосунки із державним бюджетом. Василь Андрійович акцентував увагу на виграшні, у фінансовому плані, моменти. Зазначив, що йдеться про державну підтримку ОТГ та ряд преференцій.

Наприкінці зустрічі учасники наради працювали у режимі «запитання-відповідь». Присутні задавали чимало запитань про децентралізацію та розвиток власної території, цікавилися, як в умовах реформи фінансуватимуться школи та дошкільні заклади. Фахівці ж запевнили, що ці галузі матимуть субвенцію від держави.

Голова районної ради Андрій Музика запропонував порахувати економічну спроможність всіх громад району, лише тоді приймати виважене рішення про їх об’єднання.