Газ для рожищан не розбавляють!?

17 Лютого 2017, 11:31
2310

Процедуру дослідження природного газу для волинських споживачів публічно продемонстрували, аби довести якість газу.

Про це йшлося під час прес-туру до газорозподільчої станції Ковель та лабораторії «Укртрансгазу» 15 лютого. Повідомляє ІА Волинські новини.

Для того, щоб спростувати сумніви волинян щодо якості природного газу, який вони отримують у свої помешкання, ПАТ «Волиньгаз» ініціювало публічний аналіз зразків газу.


До досліджень залучили три лабораторії, відібравши проби у трьох точках за напрямком руху газу до споживача – на газорозподільній станції (ГРС Ковель), де тиск газу з високого понижується на середній, газорозподільному пункті на вулиці Брестській у місті Ковель, де регулюється тиск газу для подачі до житлових будинків та безпосередньо в помешканні споживача у місті Рожище.


Нагадаємо, чутки про можливе розведення газу, який отримують в свої помешкання волиняни, різноманітними домішками спростовують фахівці ПАТ «Волиньгаз» та ПАТ «Укртрансгаз».

За скаргою мешканки міста Рожище пробу природного газу в її помешканні взяли для дослідження у незалежній лабораторії ДП «Івано-Франківськстандартметрологія».

Пробу газу з ГРП Ковель транспортували для дослідження в лабораторію ПАТ «Укртрансгаз», пробу з ГРП у Ковелі – в лабораторію ПАТ «Волиньгаз».

Працівниця лабораторії ПАТ «Укртрансгаз», хімік 2-ї категорії Марія Горобець розповіла, що вимірювання якості газу здійснюють за допомогою спеціального приладу – хроматографа. Атестує лабораторію «Волиньстандартметрологія».


Фахівець здійснила дослідження проби природного газу з газорозподільчої станції Ковель. Аналіз зразка триває приблизно 20 хвилин і пристрій автоматично видає результат – хроматограму з концентрацією. Проба газу відстоялася певний час у приміщенні, набравши відповідної температури, після чого балон з пробою під’єднали до приладу, щоб отримати хроматограму. Так, допускається наявність до 2% вуглекислого газу, до 3% азоту та не менше 90% метану.


Щоранку хроматограф калібрують, для цього використовуючи повірочні газові суміші. Застосовують різні суміші, відповідно до того, який газ досліджуватимуть (адже його отримують з чотирьох газопроводів). Виготовляє повірочні суміші ДП «Укрметртестстандарт».

До слова, щодо природного газу, який видобувають на Волині, фахівець зазначила, що локачинський газ має калорійність понад 8 тисяч кілокалорій на метр кубічний, має вищу густину від, наприклад, російського газу, а також не містить вуглекислого газу.


Хімік запевнила, що за всі роки роботи у лабораторії жодного разу не фіксувала випадків, коли калорійність газу для волинських споживачів була б нижчою від допустимої норми – показник калорійності завжди перевищував 8000 кілокалорій на метр кубічний за норми 7600.


Дослідивши пробу газу на хроматографі, результати хімік роздрукувала для ознайомлення. Дослідження підтвердило, що природний газ відповідає нормам – частка метану становить понад 94%, азот – 0,9%, кисню – 0,0054%, двоокису вуглецю – 0,53%.



 

Коментарі
17 Лютого 2017, 15:57
І несумнівались...
17 Лютого 2017, 16:20
.....
17 Лютого 2017, 19:25
ГАЗ для дослідження доставили в лабораторію ПАТ «Укртрансгаз», пробу з ГРП у Ковелі – в лабораторію ПАТ «Волиньгаз» і після цього який дурень напише на себе х....ню.
17 Лютого 2017, 20:35
що саме так і буде, я особисто тим аналізам НЕ ВІРЮ і мене в цьому ніхто не переконає!
17 Лютого 2017, 20:43
Що сказали, те й написали, якби написали не так, то більше б уже не працювали, отака в нас правда, то тільки в казочках правда перемагає кривду, а в житті все навпаки, гроші правлять бал, а нас шиють в дурні, на біле кажуть чорне і навпаки.
17 Лютого 2017, 21:15
бред сумашедших..це було ясно що тьотку пошиють в дурні..газ гамно і точно бадяга..як держава немае за що купувати то напевно розбавляе..а з людей дурнів роблять...з росіянами посралися...гейевропа нас спасе...а скажеш нетак то з тебе ворона роблять і сепаратиста...отака правда...
19 Лютого 2017, 10:21
де вони його там тестували той газ яка країна такі і прилади так як і їжа в якій повно всякої хімії
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024