Соціальний захист учасників АТО: в районі обговорили проект Комплексної програми соціального захисту населення Рожищенського району

14 Лютого 2017, 16:18
2277

12 лютого в районі розпочали громадське обговорення проекту Комплексної програми соціального захисту населення Рожищенського району.

Зокрема, важливі пункти програми стосувалися учасників АТО. Якщо раніше, в районі діяла окрема Програма підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2016 рік, то тепер планують затвердити одну, загальну для всіх соціальних категорій населення.

Обговорення нової програми відбулося у форматі круглого столу. Зокрема, учасники обговорили пункти програми, та розглянули пропозиції, які надійшли від військовослужбовців та громадських активістів. Дискусія була жвава, але конструктивна.

Керівник ГО «Захист дітей війни» Марія Власюк, зауважила, що проект має недоліки, тож доцільно було б ініціювати зміни в Законодавство представниками райдержадміністрації. Втім це процес досить непростий, та і чи приймуть ініціативу у вищих ешелонах влади – сказати важко.

Першим питанням обговорення була «Програма зубопротезування для пільгової категорії населення». Під час зустрічі дійшли згоди, що це буде не адресна допомога конкретній особі, а спрямування коштів на лікувальну установу, яка надає стоматологічні послуги.



Більш обговорювали цього дня Програму соціального спрямування. Представники об’єднання учасників АТО внесли свої пропозиції, зокрема, запропонували: надати щомісячну стипендію в розмірі 300 грн родинам, які втратили синів в зоні АТО (до цього часу Програма  була розрахована на виплати тим родинам, які втратили синів під час війни в Афганістані); виплату щомісячної стипендії учасникам бойових дій в розмірі 200 грн (раніше виплати отримували лише воїни ОУН-УПА); внести зміни в умови надання одноразової матеріальної допомоги сім'ям військовослужбовців за контрактом (надання лише ксерокопію контракту та витягу з наказу); надати одноразову матеріальну допомогу інвалідам війни АТО та тим, хто був чи є в полоні у розмірі 10 000 грн на одну людину; виділити кошти згідно Постанови Кабінету Міністрів від 7 березня 2012 р. №176 п. 6 підпункту 9 в сумі 20 % від загального обсягу бюджетних коштів передбачених громадському об’єднанню на оплату оренди приміщення, послуги  інтернету, канцтовари.




На зустрічі очільник ГФ «Народна самооборона міста Рожище» Олександр Дулюк запропонував розробити районну програму, яка б дозволяла користуватися пільгами і добровольцям.

«Прикро, що наші очільники навіть не знають, що в районі є добровольці. А ще присутній на зборах Олексій Кушнєр розповів, що в Луцьку існує місцева програма по добровольцях і він може надати положення по цій програмі, щоб можна було її втілити в життя на районному рівні, адже в нас хлопці не тільки з міста, а й сіл району, – розповіла Район.Рожище Аліна Володимирівна.



Присутні атовці запитали про діючу в Луцьку програму співфінасування «50 на 50», але представники влади, зауважили, що про таку програму не чули.

Словом, учасники АТО внесли свої пропозиції, які голова районної ради Андрій Музика та голова райдержадміністрації Інна Гайворонська обіцяли взяти до відома, проаналізувати фінансові можливості району.



 

Коментарі
14 Лютого 2017, 22:51
і Бурий тут як тут, і Ірця Ющук на падтанцовці)
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024