Рожищан просять обробити дерева від волохатої гусені

12 Березня 2020, 15:29
Гусінь у Рожищі у вересні 2019 року 4871
Гусінь у Рожищі у вересні 2019 року

Ще до розпускання бруньок обов’язково слід провести агротехнічну та санітарну обрізку саду. Цю роботу на плодових і ягідних культурах треба проводити щорічно.

Завдання агротехнічної обрізки – видалити старі, слабкі і непродуктивні гілки, а також загущену крону. Як радять фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області обрізку необхідно закінчити до того, як почнеться сокорух. Про це йдеться на сайті Рожищенської міської ради.

За температури повітря +7-8 ºС розпочинається розвиток комплексу шкідників саду (щитівки, попелиці, кліщі, медяниці, тощо), а за температури повітря +12 – 14 ºС настає період початку їх активної шкодочинності. У цей період активізуються збудники хвороб саду, розпочинається ріст мохів та лишайників.

Хорошим профілактичним заходом є обприскування дерев і чагарників в період розпускання бруньок 3% розчином бордоської рідини – розчином мідного купоросу у вапняному молоці (300 г мідного купоросу і 330 г негашеного вапна на 10 л води). Обробіток проводять з розрахунку 2 л на молоде дерево (до 6 років), не більше 10 л на дерево, що плодоносить, 1,0 і 1,5 л на кущі агрусу та смородини, відповідно 2,0 л на 10 кущів малини, 1,5 л на 10 кв.м. винограду.

Читайте також: У Рожищі проводять санітарну обрізку дерев

У фазі набрякання бруньок – до початку їх розпускання з метою обмеження чисельності шкідників в садах рекомендується використовувати хімічний Препарат 30-Д к.е. (рослинна (ріпакова) олія) 300-400 мл на 20 л води.

Мох та лишайники

Для боротьби з мохом та лишайниками застосовують залізний чи мідний купорос, або їх суміші з розрахунку 300-400 г на 10 л води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбамід) – 100 г на 10 л води. Такий захід буде спрямований також на знищення збудників парші та борошнистої роси. Цей метод перевірений на практиці та рекомендований для застосування не тільки в промислових садах, а й на присадибних дачних ділянках.

Витрата робочого розчину: молоді дерева – 3 л/дерево, дерево середнього віку – 3-8 л/дерево, старі дерева – 8 – 10 л/дерево.

Наступні обприскування як проти шкідників, так і проти хвороб проводять на початку розпускання бруньок одним із препаратів: Актара 240 к.с., Енжіо 247, к.с., Каліпсо, к.с., Пірінекс к.е. з додаванням проти парші та інших хвороб Хорусу в.г. або Делан в.г., Дітан М-45 з.п., Косайд 2000 в.г., Мерпан в.г., Чемп в.г.. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою, додають також Топазіо в.г., Тіовіт Джет 80 WG, в.г., Імпакт 25, к.с, інші.

На дерева одягають ловчі пояси – це ефективний спосіб боротьби зі шкідниками, особливо плодожеркою. Матеріалом може служити папір, мішковина або ін. Пояс щільно укріплюють на дереві на відстані 20 см від рівня ґрунту, відстаней між поясом і корою бути не повинно. Шкідників, які попалися в нього, видаляють кожні 4 дні.

Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних рад, ОТГ та пасічників.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог!

Білий метелик, або так звана «волохата гусінь»

Нагадаємо, минулого року в Рожищі шкоди наробив американський білий метелик, або так звана «волохата гусінь». Найбільші осередки зосередження шкідників виявили на шести вулицях. Зокрема, найбільше на Незалежності, Драгоманова, Привокзальній, Заньковецької, Граничній, Гагаріна, 1 Травня, О. Степанюка.

Читайте також: 

Загрозу багаторічним насадженням становить саме гусінь американського білого метелика, масова поява якої по прогнозним даним в поточному році очікується в третій декаді  травня. Тривалість живлення гусениць становить у середньому 35–45 днів і залежить також від погоди та умов живлення. Живиться гусінь постійно.

Характерною особливістю розвитку американського білого метелика є формування павутинних гнізд на добре освітлених деревах і розвиток у них перших чотирьох віків гусениць. Найфективніше в цей період проводити систематичне обстеження багаторічних насаджень, зрізувати та знищувати гнізда разом з гусінню. 

Із переходом гусениць у п’ятий вік починається розповзання їх із гнізд. Цей момент має велике практичне значення у системі заходів з ліквідації вогнищ шкідника, так як в цей момент ефективно проводити захист дерев хімічним методом – оприскування інсектицидами згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Можна обприскувати дерева такими препаратами: «Карате», «Актофіт», «Бі-58», «Бімер», «Дімілін», «Фосбецид».

Крім того, на присадибних ділянках ефективно засосовувати ловчі пояс із гофрокартону – вирізати смугу гофре, уздовж стовбура обгорнути і перетягнути у верхній частині так, щоб утворилася вузька «спідничка». Можна всередину і отрути намазати. За кілька днів тут може набратися сотня-дві гусениць.

Зазначені заходи значно зменшують чисельність шкідника, проте не знищують повністю.

При появі гусениць другого покоління (орієнтовно кінець липня-початок серпня)  всі процедури повторються.

З метою попередження розвитку американського білого метелика на наступний рік обов'язкове здійснення агротехнічних заходів:

  • з осені очищують дерева від нашарувань кори;
  • білять стовбури та скелетні гілки 20%-ним вапняним молоком;
  • знищують рослинні рештки;
  • перекопують пристовбурні кола на присадибних ділянках
  • виявлені гнізда зрізують та знищують;
  • у разі якщо з осені побілка не була проведена або дуже змилась у лютому-березні під час відлиг процедуру побілки повторити.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024