Історія та цікаві факти про каву

29 Лютого 2020, 14:02
6792

Наш звичайний ранок уже не може обійтися без ароматної філіжанки кави. А ви знаєте історію цього уже буденного напою?

Отож поговоримо про каву. Шейх Омар, який був багатим лікарем, проводив ряд дослідів, щоб вивести нові ліки. І до його рук випадково потрапили плоди кавового дерева. Омар став призначати їх як засіб, що допомагає від головного болю і нетравлення шлунку. А згодом напій вже стали вживати не для лікування, а заради задоволення.

Ще одна історія розповідає про пастуха Калдіма. Одного разу він помітив, що його кози, посмакувавши плодами кавового дерева, стають більш бадьорими. Пастух сам посмакував плодом і відчув приплив сил. Так ця історія про диво-рослину розлетілася з уст в уста по всьому селищу, а згодом і світу.

Історія дійшла до ченців-місіонерів. Вони шукали засіб, який би допомагав їм не засинати під час вечірніх молитов. І ним виявилася кава, яку спочатку обсмажували, а потім відварювали.

Але все ж, коли кава перше згадується і хто є її відкривачем. Згідно з офіційними даними, історія цього напою починається в Ефіопії, але смак кави в минулому був не надто приємним. Чому? Бо готували його зі свіжих зерен, а кава сьогодення обсмажується перед використанням.

І лише через деяких час цей напій перейняли араби й почали споживати у своїй буденності. І саме араби «винайшли» спосіб, через який кава почала приємно смакувати людям – вони навчилися сушити, обсмажувати та подрібнювати зерна, а отриману суміш заливати гарячою водою. Більш того вони започаткували традицію поєднання кави з різноманітними прянощами. І все це відбулося у ХІІ столітті.

Перший спеціалізований заклад для поціновувачів горнятка цього напою з'явився у Константинополі. Спочатку відкрили спеціалізований магазин, а згодом і кав'ярню. Одна з перших кав'ярень, яка існує і сьогодні під назвою «Флоріан», з'явилася на площі Сан-Марко в 1720 році.

Як кава потрапила до інших континентів, зокрема і до нас? Звісно, цю заслугу слід присвоїти торговцям, і, як не дивно, контрабандистам. На початку XVII століття чарівний напій з'явився і в Європі. І відповідно до цього, кожен народ, кожна країна створювала свої традиції приготування кави.

«Кава по-віденськи» – один з найпопулярніших видів і сьогодні. Це кава у поєднані з молоком і цукром.

А ви знали?

  1. Кава – це другий за кількістю вживання напій після води. Близько 60 % населення планети починає день з ранкової чашечки запашного напою.
  2. Кава – це вишня! Зерна, з яких виготовляють каву – це насправді обсмажені насінини з фрукта, який називають кавова вишня.
  3. 1 жовтня – міжнародний день кави! Тому навіть якщо ви не гурман цього напою, все ж посмакуйте ароматним горням кави на честь її дня.
  4. Кава займає другу позицію у списку товарів, які продаються найбільш часто. Вона поступилася за цим показником лише нафті.
  5. У 1991 році вчені-комп’ютерники з Кембриджського університету (Англія) вирішили створити інструмент, що дозволяє контролювати рівень кави у банці. Вже у 1993 році усі користувачі, підключені до Мережі, могли милуватися отриманим зображенням, і так було до 2001 року. Сьогодні цю банку можна побачити у музеї технологій у Берліні, і інструмент, що дозволив контролювати кількість кави, виявився першою інтернет-камерою.

Кава – це корисно чи шкідливо? Не є секретом той факт, що 100 чашок кави за 4 години вважається смертельною дозою для людини. Якщо ви щодня будете випивати 4 чашечки кави в день, це зможе мінімізувати ризик виникнення деяких хвороб. Більш того, у любителів кави аж на 60% знижується шанс отримати хворобу Паркінсона або Альцгеймера. А все чому? Кава містить багато антиоксидантів (це найбільше джерело антиоксидантів).

Це допомагає в боротьбі з так званими вільними радикалами, які служать причиною безлічі важких хвороб. В результаті, любителі кави мають менше шансів захворіти на такі захворювання, як цукровий діабет та хвороби серця. Люди, які п'ють чотири чашки кави на день, на 80% менше схильні до розвитку цирозу печінки. Однак варто пам'ятати, що організм кожного з нас є особливим.

А ви знали, що кава з невеликою кількістю цукру може збільшити нашу розумову діяльність? Тому що комбінація кофеїну та глюкози активізує певні сектори вашого мозку.

Але все ж є і недоліки цього напою: велика кількість кави може збільшити ризик ламкості кісток і навіть викликати остеопороз. Кофеїн прискорює виведення кальцію з організму, в результаті чого кістки стають більш ламкими. І звісно, усім відомо, що основний складник кави – це кофеїн. І як не дивно він може викликати своєрідну залежність від цього напою.

Філософ Вольтер полюбляв випити чашку напою 50 разів на день. При цьому француз дожив до 83 років! Секрет такої кількості випитої кави в тому, що чашки були 50-грамовими.

На захист кави Йоганн Себастьян Бах написав «Кавову кантату» під номером 211. Вона прославляє каву на вірші німецького поета Пікандера. Це навіть не кантата – це весела оперета в один акт.

Російська імператриця Катерина II була великою шанувальницею кави. Каву для неї готували дуже міцну – на 5 чашок йшло не менше 400 грамів кави.

А композитор Людвіг ван Бетховен заварював каву рівно із 64 зерен на чашку. І це була дуже міцна кава. А яку каву полюбляєте ви?

 

Підготувала Мирослава БРОДОСЮК

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024