На Волині 12 медзакладів готові лікувати пацієнтів із туберкульозом

28 Лютого 2020, 11:17
1567

На 9 місяців 2020 року на лікування дорослих і дітей з туберкульозом у Програмі медичних гарантій Національної служби здоров'я України передбачили 627,7 мільйона гривень. Ці кошти НСЗУ виплатить тим закладам, які укладуть договір на надання таких послуг.

Інформацію підготувала Національна служба здоров'я України. Інформують на сайті Волинської ОДА.

На 27 лютого 332 заклади спеціалізованої медичної допомоги подали заяву до НСЗУ на лікування туберкульозу, серед них і історичні тубдиспансери, і багатопрофільні лікарні, які мають всі умови для надання такої послуги.

У Волинській області пропозиції на укладення договору на надання допомоги пацієнтам з туберкульозом подали 12 медичних закладів. Серед них – Волинський обласний фтизіопульмонологічний центр. Також – міські та районні багатопрофільні лікарні. Наприклад, Луцька центральна районна лікарня, Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання.

«Жоден пацієнт, який потребує допомоги, не залишиться без неї. У нього буде вибір серед багатьох лікарень. НСЗУ оплатить лікування туберкульозу за однаковим тарифом як в тубдиспансерах, так і в інфекційних відділеннях багатопрофільних лікарень. Тариф включає діагностику, лікування в амбулаторних  умовах та умовах стаціонару. Лікарські засоби закуповуються за централізованими програмами МОЗ», – розповіла т.в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан.

За лікування одного пацієнта НСЗУ заплатить медзакладу 20,6 тисячі гривень.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує Україні рішучіше впроваджувати нові форми лікування через амбулаторний прийом ліків. В розвинених країнах пацієнти з туберкульозом лікуються в стаціонарі 2 тижні, далі – амбулаторно. Середня тривалість перебування дорослих пацієнтів у стаціонарі в Україні – 87,94 дня. Є регіони, де середня тривалість перебування хворого на ліжку становить понад 100 днів – Полтавська область (130), Луганська область (127).

Через це лікування в більшості тубдиспансерів України є неефективними, небезпечним для пацієнтів, і загрозливим для епідеміологічної ситуації в Україні. Тому що сприяє внутрішньому інфікуванню хворих і викликає стійкість до протитуберкульозних препаратів.

Читайте також: У Луцьку розповіли, як боротимуться з коронавірусом

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024