Учасники бойових дій мають право на безкоштовні ліки

05 Лютого 2017, 14:40
5418 Джерело: blitz.if.ua

Неодноразово учасники бойових дій запитують про те, чи мають вони право на безкоштовні ліки. Відповідь проста - мають!

Навіть більше, якщо учасник бойових дій затратив свої кошти на ліки, то йому їх повинні відшкодувати.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» учасники бойових дій мають право на безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів та проведення першочергового безплатного зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів).

Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, зазначені у Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року № 1071.

Замінювати ліки на аналог, не зазначений у переліку, не можна. Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я.

«Кожен учасник бойових дій має право на отримання тієї кількості ліків та з тією частотою, якої він потребує, але за умови наявності рецепта лікаря. Для того, щоб отримати безкоштовні або пільгові ліки, необхідно мати належним чином завірений рецепт лікаря. Безкоштовні ліки відпускаються лише у комунальних аптеках. Лікар може відмовити учаснику бойових дій у призначенні медичних препаратів лише за медичними показаннями, але не з огляду на їх безоплатність чи ціну», - повідомляє головний спеціаліст Рожищенського бюро правової допомоги Мар'яна Демчук.

Аптеки відпускають ліки за безоплатними рецептами пільговим категоріям населення лише у випадку їх оплати медичними закладами за рахунок бюджетних коштів.

«У разі відмови в одержанні безоплатних ліків в аптеці або медичному закладі через їх відсутність потрібно звернутись у письмовій формі до керівників цих установ із запитом для отримання публічної інформації про наявність необхідних препаратів», - зауважує Мар'яна Володимирівна.

А ще за словами юриста, якщо ліки потрібні терміново то, слід пам’ятати, про те, що вам повинні відшкодувати кошти, витрачені на придбання ліків. Тому, для повернення коштів потрібно зберегти всі чеки, щоб звернутися до керівника органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, залежно від підпорядкування аптеки. У разі відмови відшкодувати ваші витрати, ви можете оскаржити відмову у судовому порядку.

Коментарі
05 Лютого 2017, 19:06
ніби й бескоштовно .....ніби ...а як прийдеться то задовбешся бігати з кабінета в кабінет і вислухувати відмазки чиновників . такаж ситуація з компенсаціею невикористаних санаторнокурортних путівок . ніхто нічого не компенсуе
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024