У Рожищі покажуть фільм про мовне питання в Україні

13 Лютого 2020, 14:23
Покажуть фільм про мовне питання 2212
Покажуть фільм про мовне питання

У Рожищі відбудеться прем’єра документального фільму «Соловей співає. Доки голос має».

Стрічку про українську мову через призму історії та лінгвістики покажуть у середу, 19 лютого, у Молодіжному просторі «CityLife» за адресою: місто Рожище, вулиця Драгоманова, 2. Початок – о 15:00. Про це повідомили на сайті Рожищенської міської ради.

Автори стрічки Леся Воронюк та Сергій Кримський намагаються знайти відповідь на запитання, чому спілкуватися в Україні ХХІ століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?

«Як часто вам доводиться чути поширене «Какая разница, на каком языке», «Мова не має значення», «Українською спілкувались лише в селах», «Української ніколи не було в Києві»? Чи замислюється кожен з тих, хто ретранслює ці ідеї, що насправді вони були майстерно інтегровані в суспільну думку пропагаднами Російської імперії, Радянського Союзу, Російської Фередації? І головне – чи задумуються їх ретранслятори, навіщо? Якщо мова і насправді не має значення, тоді чому протягом багатьох століть кожен із загарбників українських земель намагався, в першу чергу, ліквідувати українську мову, вдаючись до витончених методів лінгвоциду?», – йдеться у описі фільму. 

Фільм є справжнім дослідженням мовного питання в Україні. 

Хронометраж стрічки – 65 хвилин. Фільм створила громадська організація «Всесвітній день вишиванки». Його знімали в Україні, Білорусі, Ізраїлі, США та Великобританії.

Вхід вільний.

Коментарі
14 Лютого 2020, 15:08
Пес коли немає чим зайнятись - яйця полірує
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024