500 років Реформації

01 Лютого 2017, 11:50
5747

Цього року весь християнський світ буде відзначати 500-ліття від початку масштабного духовного відродження, яке назавжди змінило хід історії.

Початком Реформації прийнято вважати виступ німецького професора богослов’я Мартіна Лютера 31 жовтня 1517 року, який у цей день прибив 95 тез до брами католицького собору у Вітенберзі, (Німеччина).

Лютер виступає проти продажу церквою індульгенцій, наголошує на тому, що за гроші спасіння не купиш, а лише віра та покаяння є підставою для прощення гріхів, яке здійснює Бог. Також Лютер стверджує пріоритет Святого Письма над постановами церкви, які дозволили індульгенції. 

У своїх проповідях Лютер проголошував, що людина отримує спасіння через особисту віру, даровану безпосередньо Богом, а єдиним джерелом Божої істини є Святе Письмо. Але він навіть не міг уявити, що це буде поштовхом, який спровокує глобальні переміни в Європі й у всьому християнському світі. 

Соціальні явища, породжені Реформацією, є одними з найбільш впливових в історії людства. Західна цивілізація, як і сучасний світ сьогодні немислимий без здобутків Реформації.

На той час головною мовою церкви, науки та освітчених людей була латина. Латиною проводилося богослужіння, лише переклад Біблії латинською мовою, що був здійснений святим Ієронімом у V ст. дозволялося друкувати та читати. Національна мова була чимось вторинним та вважалася негідною до перекладу на неї богослужіння та Святого Письма.

Важливо те, що саме освіта стала серцем Реформації. Реформатори вважали, що усі віряни повинні мати можливість самостійно читати, на своїй рідній мові, розуміти та практикувати Біблійне вчення. Завдяки цьому в Європі збільшилася кількість шкіл, та Університетів. Саме тоді вперше створили навчальну програму.

Акцент поставили не лише на читанні та письмі, а й ввели вивчення точних наук. Людей почали вчити мислити та аналізувати. Навіть дозволили навчатися дівчатам, що раніше було заборонено.

Реформація в Україні

Поширення протестантизму в Україні почалося з західних земель, в тому числі з Волині. Перші протестантські громади були засновані у 30-40-х роках XVI ст. європейськими лютеранами, кальвіністами, які оселялися на українських етнічних землях, рятуючись від переслідувань католицької влади. Вже у першій  половині XVII ст. на українських теренах існувало більше двохсот протестантських громад.

Також і у нас в Рожищі була велика громада німецьких баптистів. На території колишньої фабрики "Динамо" можна ще й досі побачити частину їхньої Кірхи.

У той час протестантизм активно сприяв національно-культурному піднесенню України через розвиток освіти, науки, книгодрукування, утвердження самодостатності рідної мови, пропаганди віротерпимості та свободи совісті. 

Саме в цей період з`являється Пересопницьке Євангеліє - книга, яка стала проривом у середньовічній свідомості і, водночас, адаптацією книжкової церковонослов`янської до зрозумілої народної мови. За короткий період протестанти відкрили низку освітніх закладів і друкарень, виховали богословів, перекладачів, педагогів, суспільно-політичних діячів, які залишили слід у політичній і культурній історії нашої держави. Реальним наслідком Реформації в Україні став початок проповіді Божого Слова живою мовою.

На сьогодні Протестантизм – друга за кількістю громад християнська течія в Україні. Незважаючи на теологічні та культурні розбіжності, всі протестантські церкви об’єднує віра в те, що лише вірою в Ісуса Христа людина може отримати спасіння, що лише Він є головою церкви, а також їх об’єднує відношення до Біблії як до головного авторитета та впевненість, що кожен християнин є рівний перед Богом.

Наслідки Реформації для Європи і світу

По всій Європі зміни, що виникали у політичній, економічній, соціальній та інтелектуальній сферах протягом XVI століття були нерозривно пов’язані із протестантською Реформацією. 

Реформація як загальноєвропейське явище охопила більшість країн Західної та Центральної Європи, проникла і в слов’янські землі, де і сьогодні досить розповсюдженими є різні напрямки протестантизму. 

Багато істориків ототожнюють Реформацію з переходом від Середньовіччя до Нового часу. Сформувавши європейську ментальність і світогляд, християнські принципи стали основним чинником економічного та політичного прогресу, національного та культурного відродження.

Поняття свободи совісті, рівності людей незалежно від їхньої релігійної, національної, расової приналежності, рівності прав чоловіків і жінок, захист малозабезпечених, дітей, людей похилого віку та хворих, демократичні інститути влади – усе це є результатом Реформації. 

Повернення християнського світу до Біблії поклало початок реформуванню освіти. За короткий час постала нова освітня система, яка дала поштовх розвитку наукових дисциплін.

Винаходи і відкриття епохи Відродження назавжди змінили життя людей і стали потужним чинником подальшого розвитку не лише Європи, а й усього світу. Можна з упевненістю сказати, що нинішній успіх, економічні, наукові, політичні та державницькі здобутки Європи, США та ряду інших розвинутих країн – досягнені великою мірою завдяки Реформації.

"І все, що тільки робите словом чи ділом, усе робіть у Ім'я Господа Ісуса...". Саме цей Біблійний принцип став генератором економічного прориву в Європі. Ось відповідь, чому протестантські країни живуть краще!

Указ Президента

Рада Євангельських Протестантських Церков України проголосила 2017 роком Реформації й ініціювала проведення в Україні низки подій і заходів, спрямованих на підвищення рівня духовності та освіченості громадян.

Президент України Петро Порошенко, підтримавши цю ініціативу, підписав Указ «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації». Він  наголосив на історичній ролі цієї події у становленні Європи та відзначив важливу роль протестантських церков в історії сучасної України, особливо з урахуванням великої соціальної  та гуманітарної місії, яку звершують українські протестанти.

Президент під час підписання наголосив на важливості указу, який має продемонструвати позицію влади щодо підтримки протестантських релігійних організацій. 

Реформація стояла на принципах повернення християнства до біблійних істин, та втіленні цих істин у повсякденному житті людей, Церкви і держави. 

Україна сьогодні стоїть перед завданням реформ: утвердження поваги до закону, людського життя, приватної власності, а також особистої відповідальності громадян змінювати світ, не сподіваючись лише на владу та уряд. Ми всі маємо можливість служити суспільству. Кожен на своїх місцях. А це потребує передусім духовного відродження та зміни світоглядних орієнтирів нашого суспільства. Адже жодні реформи в країні неможливі без реформ у серцях людей.

Змінюючи себе, змінимо країну!

Віктор Вавренчук, пастор ЄХБ

Коментарі
01 Лютого 2017, 14:34
Намає більше новин РАЙОНУ .ЩО ПЕЧАТАЄМ ВСЕ ЩО ЗАВГОДНО.
01 Лютого 2017, 17:04
Це називаеться забити сайт абичим.Кому цен цікаво?
02 Лютого 2017, 12:25
Для думаючих людей історія завжди була важлива хоч і моментам не цікава і вона потребує здорового аналізу і чесної оцінки. До того ж хто хоч трохи цікавиться історією, той знає, що вона у дечому часто повторюється і люди не дивлячись на різноманітність часу та культур і т. д., повторюють помилки своїх попередників. Тому іноді корисно заглянути у минуле для того, щоб не наступати на граблі, які можна обминути або взагалі забрати з дороги. Зрозуміло і те, що історичні факти можуть подаватися з різних сторін, тому наголошую, що це зайняття для думаючих не лінивих і здатних до здорового аналізу людей. А не розібравшись критикувати, це набагато простіше ніж зробити спробу, щоб перевірити деякі факти статистику тощо та поцікавитися . А це не під силу тим, хто боїться дивитись правді в очі, хто лише критикує і взагалі боїться показати своє ім'я !!!
02 Лютого 2017, 23:59
Гарний історичний очерк з практични ідеями для сьогодення. Респект автору.
16 Травня 2017, 22:02
Пізнавальна публікація . а то у багатьох склалось враження що Реформація це " будівництво Кірхи в Рожище"
16 Травня 2017, 22:11
На той час головною мовою церкви, науки та освічених людей була латина. Латиною проводилося богослужіння, лише переклад Біблії латинською мовою, що був здійснений святим Ієронімом у V ст. дозволялося друкувати та читати. Національна мова була чимось вторинним та вважалася негідною до перекладу на неї богослужіння та Святого Письма.<br/>-500років тому Європа зробили реформу. А в Україні все залишилось як 500років тому.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024