Голова Ківерцівського райсуду може втратити роботу, бо «заступився» за колегу з Рожища

04 Лютого 2020, 09:12
ДТП за участю судді Рожищенського районного суду Руслана Хитрика 3994
ДТП за участю судді Рожищенського районного суду Руслана Хитрика

Голова Ківерцівського районного суду Олександр Костюкевич судився з Громадською радою доброчесності через висновок про невідповідність займаній посаді.

У вересні минулого року він проходив кваліфікаційне оцінювання, під час якого йому пригадали рішення щодо колеги з Рожищенського районного суду Руслана Хитрика, який уникнув відповідальності за п'яну ДТП. Про це йдеться у матеріалі центру журналістських розслідувань «Сила Правди».

У 2019 році Олександр Костюкевич проходив кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді. На іспитах він набрав загалом 176 балів з 210 можливих. 

Напередодні співбесіди, що мала відбутися 23 вересня, до Вищої кваліфікаційної комісії суддів надійшов висновок Громадської ради доброчесності про невідповідність судді критеріям доброчесності та професійної етики. 

Перше, на що звернули увагу члени ГРД, це те, що Олександра Костюкевича третій раз поспіль обрали головою Ківерцівського районного суду, тоді як стаття 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» обмежує таку можливість двома термінами.

Однак, вони зауважили й більш значимі огріхи. Суддя ​закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо колеги з Рожищенського районного суду Руслана Хитрика. Той у серпні 2014 року під час робочого дня керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, ​скоїв ДТП​ та намагався втекти з місця події. Внаслідок аварії кілька осіб отримали тілесні ушкодження. Хитрика не позбавили водійських прав і навіть не оштрафували.

Постанову відносно нього довелося виносити Олександру Костюкевичу. У своєму рішенні суддя послався на гарантії незалежності та недоторканності суддів, які нібито виключають можливість притягнення суддів до адміністративної відповідальності за загальною процедурою.  

«Відповідно до ​ст. 13 Закону України «Про статус суддів»​, який діяв до вступу у законну силу ​Закону України «Про судоустрій та статус суддів»​, суддям забезпечена недоторканість. Судді не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності і взяті під варту без згоди Верховної Ради України. Вони не можуть бути піддані заходам адміністративного стягнення, що накладаються в судовому порядку, без згоди органу, який обрав суддю на посаду», — резюмував Костюкевич. 

Фрагмент постанови відносно Руслана Хитрика, винесеної суддею Олександром Костюкевичем
Фрагмент постанови відносно Руслана Хитрика, винесеної суддею Олександром Костюкевичем

Таким чином суддя посилався на закони і положення, що втратили чинність задовго до прийняття ним рішення у справі, – йдеться у висновку ГРД.

Фрагмент висновку Громадської ради доброчесності щодо судді Костюкевича
Фрагмент висновку Громадської ради доброчесності щодо судді Костюкевича

Вислухавши все, Вища кваліфікаційна комісія суддів постановила, що Олександр Костюкевич відповідає займаній посаді. Однак, це не означає, що він успішно пройшов атестацію. Остаточне рішення – за пленумом ВККС. Наразі невідомо, коли він збереться, бо наприкінці 2019 року кваліфкомісію почали перезавантажувати і поки не завершили.

Олександр Костюкевич вирішив перестрахуватися і подав адміністративний позов про скасування висновку Громадської ради доброчесності. Його задовольнили повністю. Рішення про це прийняв суддя Волинського окружного адмінісуду Руслан Денисюк

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024