У Рожищенському районі – 18 фермерських господарств

24 Січня 2017, 19:10
3065

У райдержадміністрації відбулася апаратна нарада в голови райдержадміністрації.

Під час засідання розглянули два питання. Першим – про стан розвитку фермерських господарств  району – повідомляють у РДА.

Доповідач, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Володимир Нікітін повідомив про стан розвитку фермерських господарств району. За його словами, у відповідності до Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство є формою  підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства.

Загрозами для розвитку фермерських господарств є швидкий процес створення надвеликих формувань холдингового типу, які зумовлюють високий рівень конкуренції не лише на ринках сільськогосподарської продукції, а й земельних ділянок. А основними причинами слабкого розвитку ФГ є складна податкова база, необхідність ведення досить складної бухгалтерії, повна відсутність державної підтримки. На початку 90-х років були безповоротні, безвідсоткові кредити, можливість обзавестись банком землі, набором простої техніки радянського виробництва. На даний час відсутні зміни в агрополітиці держави в частині переходу від агрохолдингів до дрібних товаровиробників, які б забезпечили самозайнятість сільського населення.

Ці та інші загрози посилюють потребу фермерів у створенні нових механізмів захисту. Динаміка кількості фермерських господарств була не рівномірною. Високі темпи росту кількості фермерських господарств мали місце в період до 2008 року. У подальшому відбулося уповільнення темпів зростання кількості фермерських господарств.

Проте, незважаючи на зменшення кількості фермерських господарств по Україні, що спостерігаються останніми роками, у Рожищенському районі ситуація є кращою, зокрема це стабільність кількості відповідних господарських суб’єктів, зростання площі їх земельних угідь, підвищення продуктивності праці, а також зростання чисельності зайнятих працівників та обсягів валової продукції. У зв’язку з розширенням податкової бази і доступу до фінансових ресурсів частина ФГ перейшли у ТзОВ («Чебені плюс», «Волиньагрохолдинг»). Створення товариств забезпечує залучення інвестицій (ТзОВ «Волинь аграрна», ТзОВ «СБЕ Україна Волинь»). Створення нових ТзОВ на основі ОСГ і на основі притоку інвестицій – нагальна потреба розвитку бізнесу (ТзОВ «Терра Гарден», ТзОВ «Щедра підкова»), а ОСГ, які мають значне поголів’я  ВРХ доцільно було б створити ФГ, СРФ – юридично зареєструвати  ФОП чи сільськогосподарське ПП.

На даний час в  районі налічується 18 діючих фермерських господарств, які займаються вирощуванням сільськогосподарських культур та виробництвом продукції тваринництва. В тому числі здійснюють свою виробничу діяльність 3 фермерські господарства зареєстровані у сусідньому Луцькому районі (ФГ «Еко-Тур», ФГ «Корсойл Агро» та ФГ «Юрагро»).

Фермерські господарства України поки що надають перевагу виробництву продукції рослинництва. Не став винятком і наш район – 14 господарств займаються виробництвом рослинницької продукції, а  4 – поєднують виробництво як рослинницької так і тваринницької продукції.

Станом на 1 січня 2017 року в фермерських господарствах утримувалось 415 гол. ВРХ, в т.ч. 147 корів, 241 гол. свиней та 142 голови овець. За 12 місяців  2016 року вироблено 667 т молока та 537 т м’яса всіх видів, в тому числі 437 тонн яловичини, 10 тонн свинини та 0,01 тонни м’яса овець.

 Найбільш гострою проблемою розвитку фермерських господарств є їх технічне забезпечення. Саме від достатньої кількості сільськогосподарської техніки значною мірою залежить дотримання існуючих та впровадження нових і більш прогресивних технологій. Недостатня кількість технічних засобів та їх зношений технічний стан становлять одну з головних перешкод на шляху до сталого розвитку фермерів. Проте  забезпеченість фермерів сільськогосподарською технікою поступово покращується.

Коментарі
24 Січня 2017, 22:16
так він жеж старається
24 Січня 2017, 22:29
Ого, аж 10 тон свинини за рік, це сто кабанчиків... солідно<br/>За зимові свята рожищани більше зжерли)
25 Січня 2017, 10:29
А чому видалили коментар про Нікітіна? Там же ж правда написана: такого занепаду сільське господарство як при ньому в районі ще не було!
25 Січня 2017, 10:35
А які ваші досягнення? Що ви зробили в своєму житті такого, що дає вам право критикувати інших, крім того, що вивчили букви. Хоча судячи зі змісту коментарів, краще б ви їх не знали.
25 Січня 2017, 10:40
А чому така агресія одразу? Ви - Нікітін? Чи, можливо, коментар не правдивий і несе якусь особисту образу для когось? Це правда, що АПК району в занепаді. Так чого ж від правди відвертатись? Це треба сприймати з розумінням і аж ніяк не в штики!
26 Січня 2017, 05:35
Я так розумію що 10 тон для району свинини в рік, це великий показник. Да побійтеся ви Бога люди добрі, що ж це таке. Невже 18 господарств зуміло за рік вигодувати 100 свиней по 100кг. Це виходить що кожне господарство викормило аж понад 6 свиней по 100кг.в рік. Даааа можемо як хочемо, але хочемо ми більш як можемо. Да моя сім'я за рік більше зїдає ніж вирощує ваше одне господарство. Соромно таке писати, не то щоб гордитись цим.
26 Січня 2017, 05:35
Я так розумію що 10 тон для району свинини в рік, це великий показник. Да побійтеся ви Бога люди добрі, що ж це таке. Невже 18 господарств зуміло за рік вигодувати 100 свиней по 100кг. Це виходить що кожне господарство викормило аж понад 6 свиней по 100кг.в рік. Даааа можемо як хочемо, але хочемо ми більш як можемо. Да моя сім'я за рік більше зїдає ніж вирощує ваше одне господарство. Соромно таке писати, не то щоб гордитись цим.
26 Січня 2017, 20:58
не треба було колгоспи розвалювати...
26 Січня 2017, 21:39
Так Нікітін якравий приклад - він же розвалив колгосп &quot;Нове життя&quot; і трохи бичував по світу поки двоюрідний братик Масалов будучи головою РДА не пристроїв на державну службу... Де Самооборона тут?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024