ТОП-5 рецептів найсмачнішої куті

06 Січня 2017, 12:00
13601 Джерело: ogo.ua

Напередодні Різдва християни накривають святковий стіл з 12 пісними стравами, головною з яких є кутя (сочиво, коливо).

За традицією з неї починається вечеря і кожен, хто сидить за столом, повинен з'їсти хоча б ложку. 

Вважається, що чим кутя смачніша й ситніша (багатша), тим краще буде врожай і вище достаток в сім'ї. Тому в Україні в Святий вечір кутю називали багатою і робили її дуже смачною.

Рецептів приготування куті не злічити, але лише деякі з них зайняли почесне місце в кулінарних книгах господинь. Найбільш часто для приготування куті використовують пшеницю, рис, перлову та пшеничну крупу. Ми підготували для вас найсмачніші та корисні рецепти багатої різдвяної куті.

На Різдво приготування куті в різних куточках України дещо відрізняється. На Західній Україні роблять класичну кутю: з пшениці, маку, меду, горіхів. На Східній Україні: з рису, вишень (або узвару) та горіхів. У Полтаві кутю готують з рису, маку, меду, родзинок і горіхів. У Києві в різдвяний десерт додають ячмінь, мак, мед і горіхи.

Але найсмачніша саме та кутя, до якої ви звикли з дитинства!

******************************************************

Кутя з рису

Інгредієнти:

Рис пропарений - 1 склянка
Мак - 100 г
Горіхи - 100 г
Родзинки
Мед за смаком

Як приготувати:

1. Рис пропарений відварюємо до готовності як вказано на упаковці. Пропарений рис дуже добре підходить до куті тому що володіє всіма необхідними властивостями для цієї страви: рис завжди розсипчатий, білий з цілими зернами, а також з пропареного рису виходить в 2 рази більше куті, ніж зі звичайного рису!

2. Мак промиваємо гарячою водою, проварюємо хвилин 5, добре зціджуємо воду і розтираємо до появи білого молочка.

Порада! Щоб мак краще перетирався, додайте в нього 2-3 ложки цукру.

3. Горіхи для куті необхідно дрібно порубати.

4. Охолоджений пропарений рис з'єднуємо з маком, додаємо за смаком мед, родзинки і подрібнені горіхи. Все добре розмішуємо.

******************************************************

 

Кутя з перловки

Найбільш популярними складовими різдвяної куті є пшениця або рис. Однак не менш смачною буде кутя, приготовлена ​​з перловки. Перлова крупа додає різдвяній страві неповторного смаку та користі.

 

Інгредієнти:

Перлова крупа -  200 г
Мак - 150 г
Очищені горіхи - 50 г
Родзинки - 50 г
Мед і цукор за смаком
Вершки - 1/2 склянки

Як приготувати:

1. Перлову крупу промиваємо і заливаємо водою в співвідношенні 1 до 3. Варимо перловку до готовності, як вказано на упаковці, після цього охолоджуємо кашу.

2. Мак заварюємо окропом і варимо до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відціджуємо і перекручуємо через м'ясорубку або ж перетираємо в ступці.

3. Для того щоб родзинки розм'якли їх попередньо запарюємо в окропі 5-10 хвилин.

4. Мак додаємо до перлової каші, додаємо подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Ретельно перемішуємо всі складові куті з вершками.

5. Кутю подаємо на різдвяний стіл охолодженою.


******************************************************

 

Кутя з рису класична

Довгозернистий рис - 1 склянка

Молоко - 2 склянки
Мак - 1/4 склянки
Мед - 3 ст.л.
Родзинки, волоські горіхи (за бажанням курага, журавлина) - 4 ст.л.

Як приготувати:

1. Рис довгозернистий  промиваємо й варимо на середньому вогні приблизно 10 хвилин.

2. Мак заливаємо окропом на 5 хвилин, викладаємо в ступку і перетираємо (в пропорції 1ст.л. маку +1 ч.л. окропу)

3. У каструлю з рисом додаємо родзинки, мак, мед і перемішуємо.

4. Варимо ще 5-10 хвилин до повної готовності рису. Накриваємо кришкою і залишаємо на кілька хвилин настоятися.


******************************************************

 

Кутя з пшеничної крупи

Наші бабусі готували кутю з цілих зерен пшениці, додавали до неї родзинки, мед і мак. Але приготування такої куті займало дуже багато часу. Пропонуємо вам швидкий, але не менш корисний рецепт куті з пшеничної крупи. З пшеничною крупою ваша кутя завжди буде розсипчастою, золотистою та ароматною.

 

Інгредієнти:

Пшенична крупа  - 1 склянка
Мак - 70 г
Родзинки - 1-2 ст.л
Мед  - 1 ч.л.
Волоські горіхи - 0,5
Цукор за смаком
Курага для прикраси

Як приготувати:

1. Для приготування пшеничної куті мак заливаємо окропом. Даємо деякий час настоятися.

2. Мак пропускаємо через м'ясорубку (можна так само подрібнити його в блендері або перетерти в ступці)

3. Варимо пшеничну крупу в співвідношенні 1 до 3 до готовності 20 хвилин.

4. Родзинки промиваємо, горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо у блендері.

5. Змішати всі інгредієнти для куті з пшеничної крупи. Перемішуємо, зверху кутю прикрашаємо курагою.


******************************************************

 

Кутя з родзинками

Інгредієнти:

Рис відбірний - 1 склянка
Темні і світлі родзинки без кісточок - 100 г
Очищені волоські горіхи - 100 г
Кориця - 1/3 ч.л.
Цукор за смаком
Мед - 2-3 ст.л
Цукрова пудра - 1 ст.л

Як приготувати:

1. Рис відварюємо до готовності, як вказано на упаковці. 

2. Родзинки промиваємо, викладаємо в киплячу воду, доводимо до кипіння і відразу ж відкидаємо на друшляк, даємо стекти воді. Викладаємо готовий рис в тарілку, додаємо мед, корицю і ретельно перемішуємо. При бажанні додаємо 1-2 ст.л. цукру.

3. Горіхи перебираємо. Додаємо родзинки і горіхи до куті, перемішуємо, посипаємо цукровою пудрою. Частину горіхів можна подрібнити і змішати з рисом.


Щасливого Різдва і смачної куті!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024