У Рожищі обговорили проблеми людей з інвалідністю

04 Грудня 2019, 10:20
Засідання круглого столу 2844
Засідання круглого столу

З нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю у Рожищенській райдержадміністрації відбулося засідання круглого столу з представниками районних громадських організацій, які опікуються проблемами людей з інвалідністю.

3 грудня у засіданні взяли участь заступниця голови райдержадміністрації Інна Сергійчук, заступниця голови Рожищенської районної ради Раїса Кучмук. Про це повідомили у РДА.

Заступник начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Віталій Шварцкоп проінформував присутніх про соціальні виплати, послуги, надання санаторно-курортних путівок, дав роз'яснення законів, які стосуються прав людей з особливими потребами.

Під час засідання своїми думками поділилися голова районної громадської організації ветеранів війни і праці Марія Козачук, районної спілки ветеранів Афганістану Анатолій Шульгач, районного осередку Волинської обласної асоціації дітей-інвалідів «Особлива дитина» Ольга Кантерук, заступник голови районного об’єднання учасників АТО Микола Свистак.

Обговорили питання соціального захисту осіб з інвалідністю, їх реабілітацію, можливості співпраці між громадськими організаціями та комунальними установами району.

Довідково: нині на території району проживає 1 211 осіб з інваліднісю, у тому числі: 

  • особи з інвалідністю внаслідок загального захворювання – 952 осіб; 
  • особи з інвалідністю внаслідок війни – 85 особи;
  • дітей з інвалідністю – 174 осіб.

На обліку для забезпечення спецавтотранспортом перебуває 72 особи з інвалідністю.

Провели виплату компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування на суму 28,3 тисячі гривень.

На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває 220 осіб з інвалідністю, з них: 5 – особи з інвалідністю внаслідок війни та 215 - інваліди загального захворювання та з дитинства.

Протягом 2019 року санаторно-курортним лікуванням охоплено 32 особи з інвалідністю різних категорій, з них: внаслідок війни –  5 осіб, внаслідок загального захворювання – 24 особи, внаслідок травм хребта – 3 особи.

Грошову компенсацію за невикористану путівку отримали 15 осіб з інвалідністю внаслідок війни на суму 6,1 тисячі гривень та 3 особи інших категорій на суму 900 гривень.

Згідно з поданими заявами, на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов проживання, з Фонду соціального захисту інвалідів виплатили одноразову матеріальну допомогу 30 особам з інвалідністю на загальну суму 19,8 тисяч гривень, з районного бюджету через районну «Комплексну програму соціального захисту населення на 2017-2020 роки» надали одноразову матеріальну допомогу на лікування:

  • 42 особам з інвалідністю на загальну суму 55 800 гривень;        
  • 11 особам з інвалідністю внаслідок АТО на загальну суму 110 000 гривень;
  • 6 хворим на гемодіаліз – 26 400 гривень;
  • 3 хворим на цукровий діабет 108 000 гривень;
  • 4 хворим стомованим 41 000 гривень.

На обліку з пошуку роботи у районному центрі зайнятості перебувало 46 осіб з інвалідністю, працевлаштовано 10 осіб. За направленням центру зайнятості професійне навчання проходили 6 осіб з інвалідністю, яких після закінчення навчання працевлаштували.

З метою надання дітям з інвалідністю реабілітаційних послуг у 2019 році управління направило 6 дітей з ДЦП на проходження реабілітації до «Міжнародної реабілітаційної клініки Козявкіна», «Еліта» та «Медичного центру фізичної терапії та болю Інново». Вартість реабілітації – 118 тисяч гривень.

На сьогодні 254 особи отримують послуги в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Рожищенського району.

У 2018-2019 навчальному році інклюзивною формою навчання охопили 33 учнів у дев’яти навчальних закладах району. Для дітей з порушенням опорно-рухового апарату в Рожищенську ЗОШ № 1 та Рожищенський НВК № 4 були придбані гімнастичні стінки з відповідним обладнанням.

У Рожищенському навчально-реабілітаційний центрі надають реабілітаційні, освітянські та медико-психологічні послуги 33 дітям.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024