Скільки коштуватиме жива новорічна ялинка

24 Листопада 2019, 11:46
6195

Державні лісогосподарські підприємства розпочали реалізацію новорічних ялинок, які заготовляються на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Такі методи мінімізують шкоду для навколишнього середовища.

Варто зазначити, що до сфери управління Держлісагентства належать 73% лісового фонду України, а тому забезпеченням новорічними ялинками займаються ще й інші лісокористувачі. Про це інформує Урядовий портал.

У галузі проводять заходи для того, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу:

  • на площі близько 5 тисяч гетарів створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 14,1 мільйонів штук хвойних дерев різних порід та віку, з них 2,8 мільйонів штук стандартні, які можливі для реалізації;
  • щороку в грудні передбачають проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько 1 мільйона новорічних ялинок;
  • у низці областей вирощують ялинки в горщиках;
  • є можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

Асортимент порід, які вирощуються в якості новорічних ялинок: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта).

Заготівлю ялинок проводять за заявками торговельних організацій та споживачів.

Цього року державні лісогосподарські підприємств запланували реалізувати понад 500 тисяч штук новорічних ялинок. Потрібно зазначити, що вирощені дерева, заплановані для реалізації, заготовлюються під замовлення покупців.

По Україні середня ціна, при купівлі ялинок у державних лісгоспах, становить 75 гривень за погонний метр. Ялинки у горщиках можна придбати в середньому від 100 гривень (ціни формуються в залежності від породи та розміру).

Читати також: Електрогірлянди, ялинки, іграшки та прикраси: як зробити свята незабутніми

Реалізація та перевірка легальності походження

Громадяни можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах. Це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.

Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами:

  • самоклейними етикетками;
  • пластмасовими бирками-стяжками.

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номера із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті OPEN.UKRFOREST.COM. У випадку якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39