Жителям Рожищенського району нагадують, як протидіяти домашньому насильству

14 Листопада 2019, 16:28
2139

Домашнє насильство є проблемою сучасного суспільства. За статистикою в Україні від домашнього насильства страждає орієнтовно 1,8 мільйона людей. Та лише 10% жертв домашнього насилля звертаються за допомого.

У грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який є способом вирішення захисту від домашнього насильства та притягнення кривдників до відповідальності, з метою його попередження в подальшому. Про це повідомляє Рожищенське бюро правової допомоги.

Відповідно до ч. 3 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (далі – Закон) домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

До постраждалих, згідно ч. 2 ст. 3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», можуть відноситися:

  1. подружжя;
  2. колишнє подружжя;
  3. наречені;
  4. мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя);
  5. особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти;
  6. особи, які мають спільну дитину (дітей);
  7. батьки (мати, батько) і дитина (діти);
  8. дід (баба) та онук (онука);
  9. прадід (прабаба) та правнук (правнучка);
  10. вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка);
  11. рідні брати і сестри;
  12. інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука);
  13. діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими;
  14. опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням;
  15. прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя.

Відповідно до п.2 ст.24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належить обмежувальний припис стосовно кривдника.

Згідно п.1 ч.2 ст.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасово обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, зокрема заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування)з постраждалою особою.

Відповідно до п. 4 ст.26, обмежувальний припис видається строком від одного до шести місяців.

Правову допомогу можна отримати, звернувшись до Рожищенського бюро правової допомоги з 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за адресою: місто Рожище вул. Незалежності 60.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024