Маєток «піонера» автомобілізму знаходився у Рожищі

29 Жовтня 2019, 13:11
Микола фон Мекк біля свого авто, 1910-ті роки. von-meck.info 3562
Микола фон Мекк біля свого авто, 1910-ті роки. von-meck.info

Історичні факти автомобілізму на Волині мають стосунок до Рожища.

До Дня автомобіліста підготували цікаві факти та ретро фото, які пов’язані з темою автомобілів та водіїв на Волині, – пише краєзнавиця Тетяна Яцечко-Блаженко на сайті Твій портал.

У Рожищі знаходився маєток «піонера» автомобілізму

На початку ХХ століття в містечку Рожище Волинської губернії знаходився маєток відомого барона Миколи фон Мекка. Саме він вважався тогочасним «піонером» автомобілізму і автоспорту. Також йому варто завдячувати як організатору і учаснику багатьох автомобільних змагань, перегонів та автопробігів того часу

У період 1906-1913 рр. барон фон Мекк володів десятьма автомобілями і двома автобусами, всі вони були марки Mercedes.

В Рожищі, на Волині знаходився один із його маєтків, в яких барон проживав час від часу. В 1912 році Микола фон Мекк повинен був очолити Варшавський автопробіг і стати його командором. Проте був дуже зайнятий і переймався швидше побудовою нових залізничних колій, тому захід пропустив. Натомість, у знак поваги до учасників автопробігу, він надав свій маєток в Рожищах для учасників в якості готелю. Також саме в Рожищах знаходилась  одна із перших автозаправок на теренах Волинської губернії.

В планах барона фон Мекка було проведення автопробігів по території Волині, проте вони не реалізувались, бо в 1929 році барона заарештували як учасника «контрреволюційної шкідницької організації» і розстріляли органи НКВД.


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024