Енергоощадне освітлення, сонячна батарея і бруківка: як працює ОСББ в Рожищі

27 Жовтня 2019, 15:02
3857

Рожищани, хоча й не дуже активно, але гуртуються та створюють ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Його суть полягає у тому, що мешканці повністю беруть на себе відповідальність за спільне майно та самі вирішують скільки витрачатимуть коштів на утримання будинку.

Про це розповідають на сайті міськоїради.

Нині в Рожищі зареєстровано 26 будинків, які вже визначилися з формою правління, а деякі успішно беруть участь у спеціально створених для ОСББ проєктах міської ради, залучають кошти міського бюджету та проводять ремонти у будинках. Ще 72 будинки досі не обрали жодної із запропонованих моделей управління.

Голова ОСББ «Святковий» Сергій Сітовський один з тих, хто не говорить про зміни, а втілює їх у життя. Уже декілька років він займається ОСББ і своїм прикладом надихає жителів інших багатоповерхівок.

Сергій Сітовський
Сергій Сітовський

За словами чоловіка, на жаль, небагато українців розуміють, що їхній багатоквартирний будинок – це спільна власність, про яку треба дбати. Що саме вони повинні опікуватися дахом, підвалом, прибудинковою територією та всіма мережами у будинку.

«Головне завдання було, щоб люди повірили у зміни. Бо, на жаль, в Україні створена ментальність жертви, що все погано, і буде тільки гірше, і немає сенсу щось робити, бо все одно нічого не зміниться. Найважче було – змінити цю думку і переконати, що варто спробувати, гірше не буде. Спробували. Люди задоволені результатом», – каже голова ОСББ «Святковий».

Будинок 91 на вулиці Незалежності у Рожищі, яким опікується Сергій Сітовський, збудований в 1959 році. Мабуть, не варто говорити про те, що він потребує капітального ремонту. Особливо, за словами очільника ОСББ, треба замінити дах, утеплити зовнішні стіни.

«З моменту створення ОСББ ми власними силами частково провели заміну покрівлі даху, озеленили прибудинкову територію фруктовими та декоративними деревами та кущами, облаштували місце для відпочинку мешканців будинку, змінили вікно коридору в будинку та двері, постійно оновлюємо та ремонтуємо сходинковий майданчик», – зауважує Сергій.

У під’їзді на сходових клітках поставили енергоощадне освітлення з датчиками руху, все пофарбували, аж сяє. Вхід у під’їзд освітлюється завдяки невеличкій сонячній батареї. Все, заради економії!

«Приємно, що ОСББ в нашому місті активно підтримує міська рада. Завдяки програмі сприяння та розвитку ОСББ від Рожищенської міської ради ми, у 2017 році за умови співфінансування, вклали бруківку навколо будинку та відремонтували цоколь. Цього року також брали участь в конкурсі, де наш проєкт з облаштування прибудинкової території отримав підтримку. Відтак, змогли вимостити бруківкою під’їзд до будинку. Це додало нашому будинку не тільки естетичного вигляду, а й стало своєрідним елементом захисту фундаменту будинку від попадання дощової води та слугує утеплювальною конструкцією», – додає голова ОСББ.

Сергій Сітовський зазначає, що цього року ще раз спробують свої сили у конкурсі від міськради, бо планують замінити тамбурні двері на енергоощадні.

«У нас багато пенсіонерів, то до кінця року на щось серйозне не зазіхаємо. Лише хочемо, за допомогою співфінансування з міськрадою, замінити двері. А в майбутньому першочергово плануємо вирішити проблеми з дахом та провести утеплення будинку», – зауважує чоловік.

Звісно, роботи у будинку багато, але Сергій Сітовський певен, що будь-яку ситуацію можна змінити на краще, головне мати бажання. Чимало планів у ОСББ «Святковий». Передусім до зими хочуть власними силами розібрати старі сараї, навести під ними порядок. Мріють про невеличкий спортивний майданчик. А також міркують, як би то модернізувати сміттєві контейнери, аби коти та собаки не розносили подвір’ям сміття.

Такі невеличкі ОСББ, як «Святковий», яскравий приклад того, що правильний розподіл коштів на потреби свого будинку, дає позитивний результат.





Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024