Хто познімав ворота у рожищенських господарів

13 Грудня 2016, 20:20
3182

У Рожищенському районному історико-краєзнавчому музеї відбулися Андріївські вечорниці.

В дуже теплій приємній атмосфері і майже по-традиційному. Почався вечір із розповіді про свято Андрія, про традиційність вечорниць в українському суспільстві та перегляді короткометражних відеороликів художнього характеру про те, як же святкували в українських селах Андріївський вечір та подивилися про типові гадання дівчат.

Після перегляду відео гурт присутніх розділився на хлопців, що пішли робити трішки шкоди по місту (так-так, якщо раптом у вас зняли ворота, вибачайте, так прийнято на свято), та дівчат, що розпочали свої ворожіння.

Коли ж зі своїх гулянь провернулись хлопці, то продовжували свою шкоду і в музеї – барикадували двері, щоб дівчата не могли вийти, ховали речі дівчат та заважали у гаданнях. Такі вже традиції.


Після цього відбувалася традиційна Андріївська гра, під час якої «пан Калитинський» прив’язував традиційний святковий хліб – калиту до палиці, а «пан Коцюбинський» стрибав на коцюбі і намагався вкусити хліб.


Якщо засміявся – мазали сметаною.



Опісля – всі разом їли вже порізану калиту, а також вареники із сюрпризами.


Насамкінець усі присутні мали змогу послухати тематичних пісень під акустичну гітару.


Тож все було гарно. Шкода тільки, що рожищан на цьому святі майже не було. Сподіваємось, що наступного разу буде більше охочих відсвяткувати Андрія Первозванного так, як святкували наші діди-прадіди. 


 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024