У РД «Просвіта» відбувся районний огляд-конкурс театральних колективів

12 Грудня 2016, 10:55
4653

У неділю, 11 грудня, в РД «Просвіта» відбувся районний огляд-конкурс театральних колективів «Театральні обрії», який проходить один раз на два роки. В конкурсі взяли участь сім театральних колективів району, які представили на суд журі та глядачів свої творчі доробки. 

Це було воістину масштабне дійство, велична феєрія акторської гри. Кажуть, що театр починається з «вішалки»… Мабуть, так і є, але у професійному мистецтві. Мистецтво ж  аматорське народжується з ініціативної групи людей до яких була ласкава Мельпомена і які готові ділитися силою свого таланту з глядачем.

Цьогоріч «Театральні обрії» відкрили багато нових облич. Зокрема  театральний колектив Будинку культури села Рудка-Козинська (керівник Марія Сладковська)  представляли молоді актори, які вперше підкорювали районну сцену. І саме їм випала честь  відкривати конкурсну програму уривком з вистави Євгена Кравченка «Сватання». Яскраві образи, талановита гра і заслужені аплодисменти.

5

5

5

Ще в залі було гаряче від оплесків попереднім виконавцям, як на сцені з’являються народні улюблениці «Баба Параска та баба Палажка». Цю  постановку за мотивами оповідання Івана Нечуя-Левицького  здійснили актори театрального колективу  клубу  села Трилісці (керівник Галина Луцюк).

6

5

4

Справжній сюрприз  влаштували   любителям української класичної драматургії  актори народного аматорського театру Будинку Культури села Переспа (керівник Ірина Кожан), представивши уривок з п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями». Треба зазначити, що образ Проні Прокопівни, який створила молода актриса Інна Клімішина, мало чим поступався образу втіленому неперевершеною Маргаритою Криниценою. 

8

4

9

7

11

5

5

«Хто сміється, тому не минеться» стверджували актори театрального колективу Будинку культури села Навіз (керівник Тамара Клімович), адже саме так називається п’єса  Івана Тендецького уривок з якої вони представили на конкурс. Але – минулося!  Та, що там минулося – виступ цього колективу   увінчався успіхом.

5

5

5

5

5

5

Народний аматорський драматичний театр Рожищенського РД «Просвіта» (керівник Наталія Марценюк)  відійшов від стандартів і представив глядачу уривок з вистави за п’єсою французького драматурга Марка Камолетті «Граємо в дружну сім’ю». Іскрометна  комедія,  втілена  талановитими  та харизматичними акторами, несла одну просту ідею: брехнею далеко зайдеш, а от назад не вернешся.

12

11

11

11

11

11

11

10

11

Чи то у селі Сокіл повітря особливе, чи клімат благодатний для росту і розвитку талантів, але кожен творчий колектив Будинку Культури цього населеного пункту – самобутній та неповторний. Не виключення і колектив театральний (керівник Світлана Гончаревич). Шквалом аплодисментів зустрічали і проводжали глядачі акторів, які поставили уривок з п’єси Анатолія  Житника «Підміна».

4

5

5

Завершував конкурсну програму  народний аматорський театр  клубу села Кременець (керівник Микола Репецький), уривком з п’єси Анатолія Крима «Євангеліє від Івана».  В легкій комедійній формі піднесена проблема сучасного українського села. На прикладі простого чоловіка Івана, який на фоні тотального безгрошів’я, намагається вижити, навіть більше – господарювати на своїй батьківській землі: бо земля, як мати все прощає…

11

11

11

Окрасою конкурсу стали виступи Оксани Брилевської солістки БК села Топільне, котра своїм співом заповнювала паузи між  конкурсними  номерами під  час зміни декорацій.

Журі, у складі начальника відділу культури Тетяни Новосад, директора РД «Просвіта» Лідії Романюк та колишнього керівника народного аматорського театру РД «Просвіта» Лідії Солодько, було одностайним визначити хто кращий серед найкращих – неможливо. Всі колективи-учасники отримали подяки відділу культури.

Грамотою відділу культури за найкращу жіночу роль нагороджена – актриса народного аматорського театру  БК села Переспа - Інна Клімішина (Проня Прокопівна «За двома зайцями»).

Грамотою відділу культури за найкращу чоловічу  роль нагороджені – актор народного аматорського театру  клубу  села Кременець – Вадим Григор’єв (банкір «Євангеліє від Івана») та актор театрального колективу БК села Сокіл Дмитро Окуневич (Кузьма Кандиба «Підміна»).

Тож кожен, хто завітав до РД «Просвіта» отримав море позитиву та незабутніх вражень. 

Коментарі
12 Грудня 2016, 20:17
Молодці,Завдяки таким талановитим людям і процвітає культура)
12 Грудня 2016, 23:05
Молодці
12 Грудня 2016, 23:16
Анжелка ти супер!!!<br/>Хто бачив той пойме!!!
12 Грудня 2016, 23:17
Ви чудові!!<br/>Так тримати!!
12 Грудня 2016, 23:28
Молодціііііі
12 Грудня 2016, 23:34
Це було щось! Справді, дуже сподобалось! Частіше б такі вистави організовувати! А глядачі підтягнуться)
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024