На фестиваль «Фронтера» збирається молодь із Рожища

02 Жовтня 2019, 14:12
Фото ілюстративне 2410
Фото ілюстративне

4-6 жовтня у Луцьку вдруге відбудеться Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера». До обласного центру приїдуть письменники з України, Польщі та Білорусі.

Найбільша літературна подія року на Волині – це 63 зустрічі у дев’ятнадцяти локаціях міста для читачів різного віку.

Вперше організатори виділили молодіжну та дитячу сцени. Кожна презентація передбачає унікальний формат, аби це не були «академічні» лекції, коли письменник приходить та розповідає про книгу. Щоб молодь слухала, треба говорити з нею її мовою і про те, що їй цікаво. Із цим вже доволі непогано справляються українські автори, серед яких учасники фестивалю Настя Нікуліна, Наталія Матолінець, Олена Рижко, Ольга Купріян (авторка відомої книги «Щоденник Лоли»). 

Заходи дитячої сцени – це переважно майстерки з ліплення, акторської майстерності, створення казкових персонажів, листівок, читання й забавлянки з письменниками, розраховані на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Так, до Луцька приїздить Лана Ра, відомий казкар Іван Андрусяк, Катерина Міхаліцина та багато інших.

Зацікавилися фестивалем й мешканці районів. До Луцька приїде молодь з Торчину, Рожища, Голоб, Горохова, Любомлю. Це стало можливо завдяки підтримки управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА. Організатори зазначають, що будуть раді, якщо й інші ОТГ приєднаються до фестивалю. Усі заходи дитячої та молодіжної сцени – безкоштовні. 

Цікаво буде й для дорослих, адже «Фронтера» – це майданчик, де читатимуть, дискутуватимуть, презентуватимуть свої нові книги автори з України (Сергій Жадан, Андрій Любка, Макс Кідрук, Катерина Калитко, Юрій Іздрик, Олексанр Бойченко, Ірина Цілик, Артем Чех, Олеся Яремчук, Остап Сливинський), Білорусі (Андрей Хаданович), Польщі (Мачей Роберт, Конрад Янчура). Музичну частину «Фронтери» представлять гурт «Лінія Маннергейма», співачка з Білорусі PALINA, проект Мар’яни Савки, Юрія Романіва та Сергія Гуріна (тріо «Мар’яничі) «Говори зі мною». Повна програма фестивалю тут.

Вхід для пенсіонерів та учасників бойових дій – вільний за наявності посвідчення. 

Квитки тут та в книгарні «Освіта» (просп. Волі, 2).

Організатори фестивалю: Луцька міська рада, ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», громадський діяч Роман Бондарук.

Партнери: Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА, РЦ «Промінь».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024