Голова Рожищенської райдержадміністрації розповіла родинну історію депортації

20 Вересня 2019, 16:19
Рідні Інни Гайворонської пережили депортацію 3394
Рідні Інни Гайворонської пережили депортацію

За рішенням Верховної Ради у другу неділю вересня на державному рівні вшановують роковини депортації – примусового виселення українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

Цього року виповнюється 75 років від початку депортації українців до УРСР, повіідомляють у Рожищенській РДА.

Читати також: За кілька років до депортації: як жили люди, що згодом оселилися у Рожищі

З нагоди пам’ятної дати у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід «Рідну землю пам'ятай, пам'ять онукам передай».

З нагоди пам’ятної дати у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід «Рідну землю пам'ятай, пам'ять онукам передай».
З нагоди пам’ятної дати у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід «Рідну землю пам'ятай, пам'ять онукам передай».

Історик, завідувач основним видом діяльності музею Роман Трофімчук підготував цікаву та пізнавальну виставку, а також поділився своїми знаннями про історичні події того часу зі старшокласниками Рожищенської ЗОШ № 1.

На зустріч із молоддю прийшла також голова райдержадміністрації Інна Гайворонська, яка розповіла родинну історію депортації українців до УРСР. З Район.Рожище жінка поділилася, що трагедію депортації пережили батьки її батька Михайла.

«Сторінка історії, яка сьогодні нас тут зібрала, це сторінка про пам’ять і життя українців, яких депортували. А той хто не знає своєї історії – той не має майбутнього. І лише пам’ятаючи, цінуючи, шануючи і віддаючи належне кожній героїчній сторінці, ми можемо мати майбутнє», – підсумувала очільниця району.

Історична довідка

У 1944–1946 роках понад 482 тисячі українців примусово переселили до УРСР. Це здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

У 1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, польська влада в ході Акції “Вісла” депортувала на північ і захід Польщі. Впродовж кількох місяців було депортовано майже 150 тисяч українців.

Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948, 1951 роках.

Коментарі
21 Вересня 2019, 02:07
Інна Михайлівна!<br/>Уклінне прохання від Рожищ, району...<br/>Йдіть з миром у небуття.<br/>Не варто збирати підписи &amp;quot;за продовження КаДеНцІї&amp;quot; - зійдіть з дороги Розвитку з миром.<br/>Яке моральне право Ви маєте сьогодні втілювати політику &amp;quot;Зе&amp;quot; поносячи його шість місяців тому?
21 Вересня 2019, 02:07
Було дуже інтересно. Молодці....
21 Вересня 2019, 04:29
Нехороша людина Олег Савчук рожищенського вiтряка на металобрухт здав.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024